Foto:AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp je možda napustio Belu kuću i Vašington ali se njegov uticaj i dalje oseća među republikancima u Kongresu. Predstavnički dom, koji je izglasao opoziv Trampa, predao je Senatu optužnicu protiv bivšeg predsednika koji se tereti da je podsticao pobunu svojih pristalica koje su, početkom januara, upale u Kapitol. U prvom testu vernosti, 45 od 50 republikanskih senatora glasalo je da se suđenje o impičmentu zaustavi pre nego što je i počelo.

Posle glasanja, Rand Pol koji se najvatrenije zalagao za odbacivanje optužnice poručio je da je presuda Predstavničkog doma „mrtvo slovo“ na papiru.

Pročitajte još:

I, po svemu sudeći je u pravu.

Suđenje u Senatu, gde demokrate imaju većinu, treba da počne 9. februara. Za impičment je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova. Posle uspeha demokrata u ponovljenom glasanju u Džordžiji, Senat će biti podeljen pola-pola između demokrata i republikanaca. To znači da bi 17 republikanskih Senatora moralo da glasa za osudu Trampa i tako ga spreči da se ikad više kandiduje za neki federalni položaj.

Glasanje republikanaca u Senatu pokazalo je da je samo petoro njih voljno da razmotri mogućnost suđenja Trampu – Mit Romni, Lisa Murkovski, Suzan Kolins, Ben Sasi i Pet Tumi. Ostali su stava da je suđenje o opozivu nemoguće za nekoga ko više nije predsednik.

„Ustav ne daje Kongresu ovlašćenje da opozove privatnog građanina“, rekla je senatorka Šeli Mur Kapito iz Zapadne Virdžinije.

Odluka republikanskih senatora naišla je na osudu njihovih kolega demokrata koji su poručili da je pozivanje na ustav zgodan način da se izbegne pozivanje na odgovornost Trampa. Isto tako, iako ne postoji istorijski presedan za takvu proceduru, jednom sekretaru iz 19. veka se sudilo za opoziv zbog optužbi za korupciju iako je već bio podneo ostavku.

Glasanje republikanaca je vrlo jasan znak da će demokrate teško sakupiti dovoljno podrške da osude Trampa za haos u Kapitolu.

Ubrzo posle upada u Kapitol, senator Lindzi Grejam, jedan od najbližih Trampovih saveznika ocenio je da su njegove akcije bile „problem“ i da je njegova zaostavšitan „uništena“.

Iz sveta i regiona čitajte:

Vođa republikanaca u Senatu, koji je tada bio u njihovim rukama, Mič Mekonel rekao je tada da je rulja koja je napala zgradu Kognresa „isprovocirana“ predsednikovim lažima. I Grejam i Mekonel su u utorak glasali da se prekine sa suđenjem za impičment.

Evoluciju stavova republikanaca po pitanju Trampove odgovornosti najbolje je opisao lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, koji je tokom glasanja o impičmentu rekao da je Tramp odgovoran za haos, da bi prošle nedelje rekao da ne veruje da je Tramp „isprovocirao“ svoje pristalice i da bi nekoliko dana kasnije rekao da „svi u zemlji snose odgovornost“ za stvaranje političke atmosfere koja je dovela do upada u Kapitol.

Sa druge strane, oni koji su od starta kritikovali Trampa sada su se našli u nebranom grožđu i na meti napada unutar svoje stranke. Liz Čejni koja je u Predstavničkom domu bila jedan od 10 demokrata koji su glasali za opoziv Trampa, sada se bori da zadrži svoje mesto u vrhu stranke.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Dok tužilaštvo i Trampov pravni tim pripremaju svoj slučaj, demokratama ostaje samo da podsete 100 senatora na strah, konfuziju i bes koji su osetili 6. januara kada su se krili po Kapitolu i bežali pred besnom ruljom.

Analitičari očekuju da će demokrate igrati na kartu da je predsednik dva meseca odbijao da prizna poraz i da je namerno pozvao pristalice da se okupe blizu Kapitola na dan kada se Kongres okupio da potvrdi izborni rezultat i pobedu Džoa Bajdena.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar