Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Žena koja je snimljena kako navodno mužu ruskom vojniku daje dozvolu da siluje Ukrajinke tokom invazije Vladimira Putina, stavljena je na međunarodnu poternicu. Ženu, za koju se veruje da je Olga Bikovskaja, ukrajinske vlasti su stavile na državnu, međudržavnu i međunarodnu poternicu.

Policija je istražila nju nakon što je otkriveno da je ona žena koja je uputila svog muža da siluje okupirane Ukrajince – sve dok joj on to ne kaže i koristi zaštitu.

Služba bezbednosti Ukrajine (SSU) završila je pretkrivičnu istragu. Utvrđeno je da njene radnje predstavljaju kršenje člana 27.2 Konvencije o zaštiti civilnog stanovništva u vreme rata i Ženevskih konvencija.

Preti joj kazna zatvora do 12 godina, a izabrana je preventivna mera u vidu pritvora.

Kijevske snage bezbednosti su u aprilu objavile audio snimak razgovora između para, koje je Radio Sloboda identifikovao kao Romana Bikovskog i njegove supruge Olge Bikovske.

Na snimku se čuje kako žena – navodno Bikovskaja – govori muškarcu da ima njenu dozvolu da siluje Ukrajinke dok služi u ruskim invazijskim snagama, sve dok joj ne kaže i koristi zaštitu.

Šokantni snimak od 30 sekundi objavljen je 12. aprila kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio ruske trupe da su izvršile „stotine silovanja“ uključujući seksualne napade na malu decu u njegovoj zemlji.

Audio snimak koji je podelila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je plavo-žutim naslovom: ‘PRESRETANJE SLUŽBE BEZBEDNOSTI: Žene ruskih osvajača dozvoljavaju svojim muškarcima da siluju Ukrajinke.’

Tada se čuje glas žene, za koju se veruje da je Olga Bikovskaja: „Pa da, uradi to tamo“, kaže ona. Tada postaje jasno na šta ona pristaje.

„Tamo su Ukrajinke. Silujte ih. Da. Nemoj mi ništa reći, razumi“, dodaje ona uz stidljiv smeh.

Tada se čuje muški glas – za koji se veruje da je glas Romana Bikovskog. ‘A-ha’, kaže on.

„Tako da treba da silujem i da ti ništa ne govorim“, pita on, pojašnjavajući da mu žena daje dozvolu.

„Da, dozvoljavam ti“, kaže ona uz kikot. „Samo koristite zaštitu“, dodaje ona.

Čovek opet odgovara: „U redu“.

Istraživački novinari Radija Sloboda sarađivali su sa organima za sprovođenje zakona u Ukrajini kako bi pratili telefon koji je učestvovao u pozivu, a jedan od brojeva je pronađen u Hersonskoj oblasti u aprilu.

Istražitelji su potom otkrili da su dva telefonska broja povezana sa dva naloga na ruskoj društvenoj mreži VKontakte – koji pripadaju 27-godišnjem Romanu Bikovskom i njegovoj supruzi Olgi Bikovskoj – oboje poreklom iz Orela u Rusiji.

Romanov nalog je zatvoren za javnost, ali su ga novinari našli na fotografijama koje je postavio jedan od njegovih prijatelja – Aleksej Zabrusov – na kojima se vidi da su 2016. služili zajedno u istoj vojnoj diviziji.

Odatle su istražitelji uspeli da pronađu druge prijatelje i članove porodice Romana, što ih je dovelo do više njegovih slika u vojnoj uniformi, čime je utvrđeno da je sada deo ruskog 108. gardijskog vazdušno-desantnog jurišnog puka – jedinice poznate po svom učešću u Pripajanje Krima 2014.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe su saznali da se par preselio na rusko okupirano poluostrvo Krim, otprilike oko 2018. godine.

Olgin nalog na društvenim mrežama je u međuvremenu bio otvoren (sve dok nije izbrisan 13. aprila). Ona je prikazana na slikama sa čovekom identifikovanim kao Roman Bikovski. Takođe je poznato da par ima i dete od četiri godine.

Radio Sloboda pokušao je da pozove par koristeći brojeve koji su otkriveni.

Roman je navodno odgovorio i negirao da je još uvek u Hersonskoj oblasti, a kada je saznao da su ga novinari kontaktirali, takođe je negirao da je on čovek na audio snimku. Međutim, Radio Sloboda je rekao da se njegov glas podudara.

Javila se i Olga Bikovska, koja je za Radio Sloboda potvrdila da je njen suprug u Sevastopolju na lečenju zbog povrede. Nakon što je to otkrila, brzo je prekinula telefonski poziv. Njen nalog na društvenim mrežama je ubrzo nakon toga izbrisan.

BONUS VIDEO: Zelenski je došao kod Bajdena u Belu kuću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare