Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

Nakon što je u atentatu nastradala Darija Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koji važi za čoveka bliskom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pojedini pripadnici političke elite te zemlje počeli su da spekulišu da iza brutalnog ubistva stoje ruski "partizani" - snage koje su se odmetnule od Moskve i iz senke pomažu Ukrajini. Oni su već godinama "trn u oku" Vladimiru Putinu i jedinica koja pomaže Ukrajincima da odbije napade Rusa.

Naime, bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov je, govoreći iz Kijeva je rekao kako su Duginu ubili pripadnici Nacionalne republikanske armije (NRA) – odnosno ruski „ruski“ partizani.

„Ovu akciju, kao i mnoge druge koje su sprovedene na teritoriji Rusije poslednjih meseci, izvela je Nacionalna republikanska armija (NRA). Ova jedinica se još naziva i „partizanima“, zbog njihovog načina delovanja“, rekao je Ponomarjov.

Kako tvrdi, ruski „parizani“ su podzemna grupa koja radi unutar Rusije i posvećena je rušenju Putinovog režima. Istakao je da ovaj napad otvara novu stranicu u borbi ruskih građana protiv vladavine Putina.

„Ovo je samo dokaz da su „partizani“ u Rusiji spremni za daljnje napade na slične mete – ljude povezane s Kremljom, uključujući zvaničnike, oligarhe i članove ruskih bezbedonosnih agencija“, istakao je on.

Ko su zapravo ruski „partizani“?

Veruje se da ova armija od početka rata deluje na teritoriji Ukrajine i pomaže joj u borbi protiv Rusije. Kako je više puta naglašavano iz ove organizacije, NRA se oštro protivi ratu koji je započela Rusija.

NRA je Putina proglasila „uzurpatorom i ratnim zločincem koji je izmenio ruski Ustav, pokrenuo bratoubilački rat između slovenskih naroda i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt“.

Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Takođe ova grupa targetira i ostale ruske zvaničnike kao „saučesnike uzurpatora“.

Kao svoj cilj navodi potpuno uništenje Putina i rušenje njegove vlasti. Takođe navodi i da svi koji „stoje“ uz Putina će, ukoliko sami ne podnesu ostavke, biti „uništeni“.

Organizacija je takođe izjavila da je spremna da napadne vojne objekte u Rusiji i pozvala ruske vojnike da polože oružje i odbiju izvršavanje zločinačkih naređenja.

NRA je pozvala sve Ruse da se priključe njihovim redovima i umesto trobojnice podignu „belo-plavo-belu zastavu nove Rusije”.

Pročitajte još:

Ova armija takođe je obećala da će osloboditi sve koje je Putinova vlada nezakonito zatvorila ili osudila „nakon pobede“.

Šta rade u Ukrajini?

„Partizani“ deluju i u sukobu u Ukrajini. Prema nezvaničnim informacijama, od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, u više navrata su dolazile u direktan sukob sa ruskim snagama.

Posebno se protive mogućem referendumu u Hersonu, i navode da će delovati i neće dozvoliti da se ova oblast pripoji Rusiji.

Takođe, navodno se i spremaju za pojačane ruske napade koji se očekuju tokom ovih dana, jer se navršava šest meseci od početka sukoba.

BONUS VIDEO Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram