Foto:Moscow News Agency/Handout via REUTERS

Filozof Aleksandar Dugin već godinama se smatra ključnim savetnikom ruskog predsednika Vladimira Putina. Čovek označen kao "Putinov mozak" i glavni ideolog Kremlja, uticao je na brojne odluke lidera Rusije, najčešće one koje se tiču ratnih pohoda. Tako je odigrao ključnu ulogu u anektiranju Krima, ali i pokretanju invazije na Ukrajinu. Međutim, u eksploziji automobila za vikend je stradala njegova ćerka Darija, ali se pretpostavlja da je meta ovog atentata bio upravo Dugin.

Darija Dugina poginula je kada je automobil koji je vozila eksplodirao na oko 20 kilometara zapadno od Moskve. Svedoci eksplozije su ispričali da su krhotine razbacene po celom putu jer je automobil zahvatio plamen pre nego što je udario u ogradu.

„Eksplozivna naprava koja je navodno podmetnuta u automobil eksplodirala je u toku vožnje i automobil se zapalio. Žena vozač je preminula na licu mesta. Identitet preminule je utvrđen: radi se o novinarki i politikologu Dariji Duginoj“, navodi se u izveštaju Istražnog komiteta Rusije.

Alexander Dugin Foto:AP Photo/Francesca Ebel

Međutim, ispostaviće se da je Aleksandar Dugin trebalo da bude u automobilu sa ćerkom, ali je u poslednjem trenutku odlučio da sam krene vozilom koje je pratilo njeno.

Ko je meta atentata

Dugin je to veče održao predavanje na temu „Tradicije i istorija“ na festivalu u selu Zaharovo. Njegova ćerka prisustvovala je predavanju kao počasni gost.

Događaj su napustili zajedno, a Darija je u automobil „Land Cruiser Prado“ i napustila festival. Njen otac ju je pratio svojim vozilom.

Foto: Printscreen YouTube/Study Channel dedicated to Prof. Alexander Dugin, Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Automobil kojim je upravljala Dugina ubrzo je sleteo sa auto-puta, nakon čega je odjeknula snažna eksplozija u blizini sela Bolši Vjazemi.

Darija (30) je poginula na licu mesta, a Dugin je neposredno nakon eksplozije i sam stigao na mesto nesreće. Izveštaji ruskih medija ukazuju na to da je scenu posmatrao u neverici, držeći se za glavu i jecajući za ćerkom.

Ekstremni stavovi

Inače, Dugin je ruski filozof i političar poznat po razvijanju ekstremno desničarskih stavova, koji su od strane mnogih ocenjeni kao fašistički. Već dugi niz godina ima veliki uticaj na ruskog lidera Vladimira Putina, zbog čega je stekao nadimak „Putinov mozak“.

Foto: Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

On se smatra tvorcem ili „duhovnim vođom“ ruske invazije na Ukrajinu. Veliku ulogu odigrao je i 2014. i 2015. godine, kao strastveni zagovarač rata na Krimu, koji je Rusija i anektirala.

Njegova ćerka Darija (30) studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu. Ona je u martu ove godine dospela na američku listu sankcionisanih Rusa kao urednik sajta Ujedinjeni svet (UWI), na kojem je u jednom članku navela da će Ukrajina nestati ako bude primljena u NATO.

Darija je u maju u jednom intervjuu opisala rat kao „sukob civilizacija“ i izrazila je ponos činjenocom da su ona i njen otac sankcionisani od strane Zapada.

Aleksandar Dugin je sankcionisan još 2015. godine zbog njegove navodne umešanosti u rusku aneksiju Krima. On je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije afirmiše na globanoj sceni i podržao je rusku vojnu akciju u Ukrajini.

POGLEDAJTE JOŠ:

O Srbiji i regionu

U maju ove godine, Dugin je na jednom predavanju upitan o Srbiji i njenom položaju kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji.

„Ja razumem sve i prijateljstvo i neke obaveze prema Zapadu, dakle mi imamo takav odnos sa Srbima, da ga ne možemo proceniti. Praktično, politički, opšti osećaj koji dele Putin i naš narod, mi ćemo biti uz Srbiju uvek“, rekao je Dugin.

Istovremeno, govorio je i o Miloradu Dodiku i njegovim potezima u BiH, koji su od strane međunarodne zajednice ocenjeni kao secesionistički, ali je Dugin imao drugačije mišljenje.

„Mi jako cenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. Mislim, da to pomaže, u tako kritičnoj situaciji da se ne izreknu sankcije Rusiji. To je herojsko delo. To će koštati mnogo Srbiju, pokušatće da vas još jednom kazne kao što su pre 30 – 35 godina“, rekao je on.

BONUS VIDEO Ćerka glavnog ideologa Kremlja poginula u eksploziji automobila

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar