Foto: Shutterstock

"Otkrivanje navodnog dvostrukog špijuna pokazuje i širokoj javnosti da Moskva vodi tajni rat daleko preko ukrajinskih lijina fronta", piše nemačka štampa nakon hapšenja navodnog ruskog špijuna.

„Debakl tajnih službi u Nemačkoj“, piše tabloid Bild na svom portalu. U petak (23. decembar) obznanjeno je da je priveden Karsten L. koji je radio za Saveznu obaveštajnu službu (BND), ali je, prema optužbama, odavao vredne informacije Rusima. Nepoznato je kada je on otkriven, kao ni kakve je informacije tačno odao.

Foto: Shutterstock

„Nakon hapšenja špijuna koji je odavao tajne Rusiji, u BND kruži strah da on možda nije usamljen. Kako se u petak saznalo iz bezbednosnih krugova, uhapšeni Karsten L. radio je kao vodeći obaveštajac strogo tajnog odeljenja BND koje se bavi tehničkim izviđanjem“, piše Bild.

U komentaru radija Dojčlandfunk se navodi da bi, ako se optužbe potvrde, „potencijalna šteta za Nemačku i možda partnerske države bila veoma velika – i to u ova ratna vremena“.

Radio navodi da je BND slao Kijevu osetljive informacije o ciljevima ruskih napada, da poseduje podatke o obuci ukrajinskih vojnika u Nemačkoj, oružju, kao i prosleđene podatke iz SAD, prenosi Dojče vele.

Vladimir Putin Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

„Zato nema govora o olakšanju. Da, otkriven je navodni dvostruki agent, ali moguća šteta je ogromna. Već ima špekulacija prema kojima je osumnjičeni bio vodeći agent u BND-u sa pristupom obimnim podacima koje su isporučivale i partnerske tajne službe. Ali još nije jasno čak ni da li je navodno snabdevao Rusiju informacijama još pre ili tek posle početka rata“, dodaje Dojčlandfunk.

PROČITAJTE JOŠ:

„Samo jedno je jasno: u pitanju je teška optužba za izdaju zemlje. Dakle, radi se o odavanju državnih tajni, ne samo o špijunaži. U posebno teškim slučajevima, izdaja se u Nemačkoj kažnjava doživotnim zatvorom“, podseća radio.

Berlinski list Morgenpost ističe da je ruski predsednik Vladimir Putin čovek obaveštajne službe. „On zna koliko je vredna što potpunija slika o protivniku. A Moskva ne ostavlja sumnje da i Nemačku smatra protivnikom otkako Berlin isporučuje oružje Kijevu“.

„Sad je posebno važno doznati prave razmere špijunske afere i prepoznati opasnosti i na nemačkom tlu“, nastavlja list.

„I do sada je briga za našu kritičnu infrastrukturu bila velika. Gasovodi, strujna mreža, sve te žile kucavice modernog društva lako se mogu preseći. To su pokazali bombaški udari na Severni tok kao i misteriozni napadi na nemačku železnicu. Iako tu nije dokazano rusko učešće, pokazana je ranjivost na razne diverzije“, dodaje Morgenpost.

U komentaru Frankfurter algemajne cajtunga se navodi: „Putin u Ukrajini vodi rat koji preti da postane katastrofa za njegov režim jer se napadnuta zemlja brani uz masivnu pomoć kolektivnog Zapada. Njega Kremlj pak pokušava da oslabi svim sredstvima, gde god može: kroz špijuniranje politike, privrede i društva, putem dezinformacija i sajber-napada“.

„Otkrivanje navodnog dvostrukog špijuna pokazuje i širokoj javnosti da Moskva vodi tajni rat daleko preko ukrajinskih lijina fronta. To bi i ljude u Nemačkoj trebalo da podseti na moto NATO: Obazrivost je cena slobode“, zaključuje list.

BONUS VIDEO: Rumuni češljaju NIS: Špijunaža ili propust u radu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar