Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Ambasada Rusije u BiH potvdila je da će insistirati da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kao i da će od toga zavisiti produžetak misije EUFOR u BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iz Ambasade je za Klix.ba rečeno da polaze od toga da odluka Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) od 27. maja o imenovanju Krijstijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nema izvršnu snagu.

„Insistiramo na tome da Savet bezbvednosti UN treba da razmotri situaciju u skladu sa uspostavljenom praksom i u kontekstu da je situacija u BiH pod nadzorom tog tela na osnovu poglavlja VII Povelje UN. Bez izričitog konsenzusa u Savetu bezbednosti za kandidaturu novog visokog predstavnika u BiH, nijedno “imenovanje“ Upravnog odbora PIC-a neće imati pravnu snagu“, poručuju iz ambasade.

Rusija se nije saglasila sa odlukom Upravnog odbora PIC od 27. maja da novi visoki predstavnik u BiH bude Nemac Kristijan Šmit.

PIC je tada saopštio da će o tome informisati UN, ali bez obaveze da Savet bezbednosti, u kojem Rusija ima pravo veta, potvrdi tu odluku.

U novembru ističe mandat misiji EUFOR u BiH, a on može biti produžen samo novom rezolucijom Saveta berzbednosti, što znači da je neophodan pristanak Rusije.

Ranije su se pojavile spekulacije da bi Rusija zbog imenovanja Šmita mogla da blokira produžetak mandata EUFOR-a.

U okviru mirovne misije EUFOR u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar