Kristijan Šmit Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Budući visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit prokomentarisao je jučerašnju konačnu presudu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, rekavši da je Mladić jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Gorko iskustvo je da su ratni zločini i genocid bili mogući u Evropi krajem 20. veka. Tada je međunarodna zajednica oklevala predugo pre intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. međunarodna zajednica intervenisala, omogućivši Dejtonski mirovni sporazum krajem 1995. godine“, rekao je Šmit.

Šmit je naveo da je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini, a takođe i za ljude širom sveta.

„Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinilaca i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Reč je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, posebno za genocid, bez obzira na poreklo, rang ili druge izgovore, za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje“, rekao je budući visoki predstavnik.

On je naveo da „svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot i imaju pravo da znaju šta se desilo i da u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar