Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Rusija je saopštila da je usporila brzinu funkcionisanja društvene mreže Tviter zbog navodnog odbijanja te kompanije da ukloni određene sadržaje. Moskva preti i totalnom zabranom aplikacije ako ne postupi po traženim zahtevima. "Usporavanje rada aplikacije biće 100 odsto na mobilnim telefonima i 50 odsto na drugi uređajima. Ako Tviter nastavi da ignoriše poštovanje zakona, primenjivaćemo mere dok ga ne blokiramo", saopštila je Državna kompanija za telekomunikacije Roskomnadzor

Moska optužuje Tviter da nije uklonio snimke za koje Kremlj tvrdi da pokazuju nelegano regrutovanje dece da učestvuju na protestima protiv vlasti. Tviter nije odgovorio na upit za komentar.

Rusija ne kontroliše internet koliko susedna Kina, ali sa porastom unutrašnjih tenzija zbog protesta protiv hapšenja opozicionara Alekseja Navalnog, nagoveštava oštriju kontrolu.

Državna kompanija za telekomunikacije Roskomnadzor saopštila je da na Tviteru ima više od tri hiljade objava sa nelegalnim sadržajem i da Tviter godinama ignoriše zahteve da ih ukloni.

Roskomnadzor nije pominjao sadržaje u vezi sa protestima opozicije, ali je saopštio da na Tviteru ima sadržaja sa dečjom pornografijom, zloupotrebom droga i pozivima maloletnicima da počine samoubistvo.

„Usporavanje rada aplikacije biće 100 odsto na mobilnim telefonima i 50 odsto na drugi uređajima. Ako Tviter nastavi da ignoriše poštovanje zakona, primenjivaćemo mere dok ga ne blokiramo“, saopštio je Roskomnadzor.

Kremlj je saopštio da nema želju da blokira platforme, ali da se od njih zahteva da poštuju zakon.

Gornji dom ruskog parlamenta je u decembru podržao meru kojom se izriču visoke kazne onim platformama koje ne uklone „zabranjeni sadržaj“, ili u slučaju da „diskriminišu ruske medije“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar