Foto:REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Federalna služba za komunikacije i informacione tehnologije Rusije (Roskomnazdor) zahteva od Tvitera da joj preda spiskove blokiranih naloga i objasni razloge za njihovo blokiranje. U Službi su dodali i da će sami proveriti osnovanost blokiranja.

„Roskomnadzor je 24. februara uputio pismo rukovodstvu kompanije ‘Tviter Ink’,  sa zahtevom da preda spiskove resursa kojima je pristup ograničen, kao i da objasni razloge za njihovo blokiranje“, navodi se u saopštenju.

Roskomnazdor je, između ostalog, tražio da se potvrdi veza blokiranih naloga sa ruskim državnim organima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kompanija „Tviter“ saopštila je u utorak da je uklonila sto naloga koji su navodno povezani sa Rusijom, optužujući ih za kršenje pravila platforme, a takođe zbog navodnog „vođenja proruske propagande“ i „podrivanja poverenja u stabilnost saveza NATO-a“, kao i zbog dejstava „usmerenih protiv SAD i EU“.

Ranije su „Tviter“ i „Fejsbuk“ više puta blokirale naloge povezane sa Rusijom. U junu 2020. godine portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je američke internet platforme da preispitaju svoje postupke oko blokiranja naloga. Prema njenim rečima, restriktivne mere rukovodstva društvenih mreža imaju karakter politički obojene cenzure.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar