Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia, EVGENY BIYATOV / KREMLIN POOL /

Pojedine evropske kompanije, inače najveći uvoznici ruskog gasa, pripremaju se da pristanu na zahtev ruske strane da se gas plaća u rubljama, piše Fajnenšl Tajms. Zbog bojazni da će Kremlj doneti odluku da obustavi isporuku gasa čitavoj Evropi, kao što je učinila sa Poljskom i Bugarskom, kompanije su pronašle način da ispune zahteve Rusije, a da pritom ne prekrše sankcije koje je toj zemlji uvela Evropska unija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen opisala je postupak Rusije kao „ucenu“, ali prema pojedinim izveštajima postoje kompanije koje će uskoro pristati na uslov Rusije.

Neke od najvećih evropskih energetskih kompanija spremaju se da koriste novi sistem plaćanja za ruski gas koji zahteva Kremlj, a za koji kritičari kažu da će umanjiti efekat sankcija Evropske unije, ugroziti jedinstvo bloka i isporučiti milijarde u gotovini ruskoj ekonomiji, navodi FT.

POGLEDAJTE JOŠ:

Distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju da otvore račune u Gasprombanci u Švajcarskoj kako bi zadovoljili ruski zahtev za plaćanje u sopstvenoj valuti, istakli su izvori FT-a.

Ova grupa uključuje dva pojedinačna najveća uvoznika ruskog gasa: Uniper iz Diseldorfa i OMV sa sedištem u Beču. Sistem bi funkcionisao tako što bi kompanije otvorile račune u Gasprombanci i gas plaćale u evrima, nakon čega bi banka evre konvertovala u rublje i isplatila Rusiji.

Blagoslov EK

Evropska komisija, ali i drugi organi EU  su pod pritiskom država članica da pronađu rešenje kako mogu da nastave da kupuju ruski gas bez kršenja sankcija.

Smernice sugerišu da bi zemlje mogle da otvore nove bankovne račune kod Gasprombanke, privatnog ogranka Gasproma koji je izostavljen iz liste sankcionih pojedinaca i kompanija.

Većina ugovora sa Gaspromom predviđa plaćanje u evrima ili dolarima, dok bi plaćanje u rubljama uključivalo transakcije sa ruskom centralnom bankom, koja je efektivno zamrznuta iz evropskog finansijskog sistema.

Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Nastavak plaćanja u evrima ili dolarima, ali na način koji omogućava Gaspromu da konvertuje novac u rublje teoretski bi dozvolio evropskim kompanijama da izbegnu saradnju sa ruskom centralnom bankom.

Stop za Poljsku i Bugarsku 

Poljska i Bugarska su platile ruski gas u evrima kao i ranije, odbijajući zahtev ruske strane. Istovremeno, obe zemlje nisu želele da koriste alternativni metod plaćanja, zbog čega je Gasprom obustavio isporuku gasa ovim zemljama.

Da bi izbegao sličnu sudbinu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto naveo je u da je njegova zemlja odlučila da otvori novi račun u Gasprombanci i da dozvoli ruskoj banci da vrši konverziju u rublje.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Rusija zaplenila oružije i balističku raketu Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare