Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je jutros telefonom obavestio premijera Bugarske Kirila Petkova da će Grčka pomoći Bugarskoj kojoj je Rusija obustavila isporuku prirodnog gasa, kao i Poljskoj.

Zbog posledica jučerašnjih odluka Rusije, Vlada u Atini je za popodne najavila sastanak Micotakisa s resornim ministrima o obezbedljivanju goriva za Grčku.

Ruska firma Gazprom je danas saopštila da je obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer gas nisu plaćale rubljama.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao zemlje koje je nazvao „neprijateljskim“ jer su Rusiji uvele sankcije zbog njene agersije na Ukrajinu da otvore račune kod Gazprombanke za plaćanje ruskog gasa, uz konverziju u rublje.

U tim okolnostima grčkoj gasnoj firmi „DEPA trejd“, najvećem grčkom uvozniku ruskog gasa, za manje od 30 dana ističe rok za uplatu planirane rate za gas primljen od Gazproma.

Atinski ekonomski dnevnik „Ikonomikos tahidromos“ piše da državni „DEPA trejd“ još ima vremena da odluči da li će tranšu za isporučeni ruski gas platiti evrima kao ranije, ili kako zahteva Moskva: preko Gazprom banke.

Atina uverava da su nadležna ministarstva preduzela neophodne mere da goriva bude i u slučaju prekida isporuke ruskog gasa koji gasovodom „Turski tok“ i bugarskim gasovodom stiže do Grčke.

Tako je već povećano iskopavanje lignita za proizvodnju električne energije. Uz to, grčke termoelektrane, kapaciteta jedan gigavat električne energije, mogu da rade i na prirodni gas i na naftu. Pored toga, Grčka priprema i jedan plutajući rezervoar na moru nedaleko od Atine da bi povećala kapacitet za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG).

Navodi se i da se pregovora s Azerbejdžanom o povećanju isporuke gasa Tranjadranskim gasovodom (TAP, od Kaspijskog mora do Italije).

Grčki mediji prenose da je Bugarska saopštila da traga za zamenom ruskog gasa i da zasad nema ograničenja potrošnje gasa u Bugarskoj koja je uvozom od Gazproma pokrivala više od 90 odsto svojih potreba.

Bonus video: Voz cisterna sa gasom iskliznuo sa šina u Smederevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar