Dmitrij Peskov Kremlj Rusija Dmitrij Medvedev Vladimir Putin
Dmitrij Medvedev, Dmitrij Peskov i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusija je danas saopštila da bi, posle Poljske i Bugarske, mogla da obustavi isporuku gasa i drugim evropskim kupcima ako i oni odbiju da pređu na plaćanje u rubljama za taj energent.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski zahtev za prelazak na plaćanje u rubljama rezultat zapadnih sankcija, tačnije zamrzavanja ruske imovine.

Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Zapad zapravo „ukrao“ Rusiji tu imovinu u „neprijateljskoj akciji bez presedana“.

On je upozorio da bi drugi evropski kupci ruskog gasa mogli da vide zatvorene slavine ako odbiju da plate gas u rubljama do isteka roka.

PROČITAJTE JOŠ:

Peskov je kazao da odbijanje prelaska na plaćanje u rubljama odražava želju Zapada da „kazni Rusiju po svaku cenu, na štetu sopstvenih potrošača, poreskih obveznika i proizvođača“.

On je odbacio tvrdnje EU da obustava isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj predstavlja ucenu, insistirajući da je „Rusija i dalje pouzdan snabdevač energetskim resursima“ i da poštuje ugovorne obaveze.

Dodao je da je zahtev za plaćanje u rubljama čisto tehnički i da ne menja ni cenu ni druge uslove iz ugovora za kupce.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar