Foto:AP Photo/Pavel Golovkin; EPA-EFE/MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Ruska vlada uvela je sankcije diplomatama iz nekoliko zemalja EU. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, šefovi diplomatskih misija Nemačke, Francuske i Švedske u Moskvi pozvani su na raspravu o slučaju otrovanog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Sankcije uključuju zabranu ulaska predstavnicima nemačkog vladinog aparata.

Pročitajte još:

Ovo je danas najavljeno otpravnici poslova nemačke ambasade u Moskvi Beti Grceski tokom razgovora u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, kako je Nemačka agencija za štampu saznala iz kancelarije u Berlinu.

Moskva na ovaj način reaguje na sankcije koje je EU uvela zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Diplomate prethodno nisu bile obaveštene o razlozima. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Saharova govorila je o zakazanom sastanku, piše nemački Bild.

Podsetimo, EU je uvela sankcije protiv prvog zamenika šefa predsedničke administracije Sergeja Kirienka, šefa domaće obaveštajne službe Aleksandra Bortnikova i dvojice zamenika ministara odbrane zbog trovanja Navaljnog. Rusija je potom najavila kaznene mere protiv visokih zvaničnika u vladinom aparatu u Nemačkoj i Francuskoj.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da su sankcije EU neprihvatljive i nezakonite. Zemlje koje su preduzele ove korake nisu pružile Rusiji ili svojim partnerima iz EU dokaze o navodima da je ruska vlad aumešana u pokušaj ubistva Navaljnog. Naime, Aleksej Navaljni je otrovan u avgustu hemijskim nervnim agensom Novičok, koji je razvijen u Sovjetskom Savezu.

Kaznene mere EU uključuju zabrane ulaska i zamrzavanje imovine.

Poziv evropskih diplomata usledio je nakon otkrića samog Navaljnog u vezi sa njegovim trovanjem. On je juče objavio telefonski snimak koji bi trebalo da dokaže umešanost Moskve u trovanje.

Sam Navaljni pozvao je jednog od osumnjičenih tajnih agenata FNB-a i nagovorio ga da oda detalje o napadu. Ruska vlada odbacila je njegovo izlaganje kao neosnovano.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare