Foto:printscreen/youtube/Алексей Навальный

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je danas snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Pročitajte još:

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je učestvovao u čišćenju odeće Navaljnog „kako ne bi bilo ikakvih tragova“ nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina pao u komu tokom leta iznad Sibira. Na snimku se čuje i kako kaže i da bi „situacija ispala drugačija“ da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo.

Konstantin Kudrijavcev je ispričao da je otrov “novičok” stavljen u gaće Navaljnog. Do otkrića se došlo kada je Kudrijavcev, koji je agent elitnog tima Federalne službe bezbednosti (FSB), sve ispričao u telefonskom razgovoru sa čovekom za kog je mislio da je član ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Međutim, on je ustvari pričao sa samim Navaljnim, koji se predstavio kao član ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost i koji je sada objavio snimak razgovora

Agent koji je identifikovan kao Konstantin Kudrijavcev je u telefonskom razgovoru otkrio kako su i drugi agenti bili uključeni u pokušaj ubistva ruskog opozicionara koji je jedva preživeo napad u avgustu ove godine, i da su njega poslali kako bi “raščistio stvari”.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu „novičok“, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare