Kirijakos Micotakis
Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Grčka će pomoći Bugarskoj da odgovori na odluku Rusije da obustavi svoje isporuke gasa toj zemlji, saopštio je kabinet grčkog premijera.

Lider Grčke Kirijakos Micotakis dao je uveravanja tokom telefonskog razgovora sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim u sredu, saopštio je kabinet Micotakisa.

Grčka državna televizija je prenela da će ta zemlja izvršiti pet isporuka tečnog prirodnog gasa Bugarskoj koja se u velikoj meri oslanja na ruski gas, tokom sledećeg meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnici grčke vlade takođe bi trebali da se sastanu kasnije danas kako bi procenili uticaj poteza Rusije na energetski sektor Grčke, saopštila je kancelarija premijera.

Kao i druge evropske zemlje, Grčka se u velikoj meri oslanja na Rusiju za kupovinu energenata, sa oko 40 odsto svojih zaliha gasa koji uvozi iz Rusije. Od izbijanja rata u Ukrajini, Grčka traži načine za diverzifikaciju svog energetskog miksa.

U martu je grčki ministar energetike Kostas Skrekas rekao da Grčka pregovara sa Bugarskom o povećavanju uvoza električne energije proizvedene u bugarskim nuklearnim elektranama.

BONUS VIDEO: Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar