Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve nakon što nije uspela da preuzme celu zemlju, rekao je u danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

„U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini“, rekao je Budanov u saopštenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Ruska vojska trenutno kontroliše nekoliko manjih gradova na jugu i istoku, dok se je glavna meta i najveći cilj luka Marijupolj i dalje pod opsadom.

Mapa područja pod ruskom kontrolom Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Podsećamo, u petak je ruska vojska obajvila da je prva nfaza rata gotova i da će u narednom periodu foku biti na „potpunom oslobođenju Donbasa“, regiona na istoku Ukrajine gde su propruski separatisti jednostrano proglasili nezavisnost 2014. godine u delovima Luganske i Donjecke oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Te dve teritorije, Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR) Vladmir Putin priznao je kao nezavisne teritorije dva dana uoči početka invazije na Ukrajinu.

Tokom današnjeg dana lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik najavio je da bi na teritoriji Luganska mogao da bude održan referendum o priključenju Ruskoj Federaciji.

Opširnije o današnjim događajima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram