Foto:Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia; shutterstock

Rusija pumpa na globalno tržište skoro onoliko nafte koliko i pre invazije na Ukrajinu. Sa poskupljenjem nafte, Moskva takođe zarađuje više novca. Potražnja nekih od najvećih svetskih ekonomija dala je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prednost u energetskoj bici koja je u senci rata u Ukrajini. Međutim, sve to bi moglo da se promeni od decembra.

Prodaja raste na ruskom izvoznom tržištu, najvećem u svetu sirovih i rafinisanih goriva. Novi trgovinski aranžmani dali su Putinu pokriće da koristi izvoz prirodnog gasa kao ekonomsko oružje protiv evropskih saveznika Ukrajine. Pre rata Rusija je snabdevala Evropu sa 40 odsto svog gasa. Sada su smanjeni tokovi gasa ka Nemačkoj i drugim kanalima, podižu se cene gasa i vrši se pritisak na evopska domaćinstva i preduzeća.

„Rusija pliva u gotovini“, rekla je Elina Ribakova, zamenica glavnog ekonomiste Instituta za međunarodne finansije. Moskva je zaradila 97 milijardi dolara od prodaje nafte i gasa do jula ove godine, od čega oko 74 milijarde dolara od nafte, rekla je ona.

Zemlja je izvozila 7,4 miliona barela sirove nafte i proizvoda kao što su dizel i benzin svakog dana u julu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, što je pad od samo 600.000 barela dnevno od početka godine, prenosi Vol strit žurnal.

Foto: Shutterstock

Čak i sa padom izvoza nafte, Rusija je ove godine zaradila oko 20 milijardi dolara prosečne mesečne prodaje u poređenju sa 14,6 milijardi dolara mesečnog proseka 2021. godine, kada su se ekonomije oporavljale od kraha tokom pandemije. Pošiljke su ponovo rasle u avgustu, pokazuju podaci kompanije Vorteka za praćenje brodova.

Otpornost ruskog tržišta nafte izazvala je pomešane reakcije u Vašingtonu, koji žonglira sa dva suprotstavljena cilja: suzbijanje inflacije povećavanjem globalnih zaliha nafte i održavanje ekonomskog pritiska na Putina.

Cene nafte, koje su u prvim nedeljama rata skočile preko 130 dolara po barelu, poslednjih nedelja su se spustile na oko 100 dolara. To je i dalje više nego pre godinu dana.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Prodaja ruskih energenata je napredovala pronalaženjem novih kupaca, novim sredstvima plaćanja, novim trgovcima i novim načinima finansiranja izvoza, tvrde trgovci naftom, bivši rukovodioci ruske industrije i zvaničnici brodarstva.

„Došlo je do spoznaje da je svetu potrebna nafta, a niko nije dovoljno hrabar da stavi embargo na 7,5 miliona barela dnevno ruske nafte i naftnih derivata“, rekao je Sergej Vakulenko, analitičar i bivši energetski direktor.

Neočekivano tržište bio je Bliski istok. Izvoz ruskog mazuta, lagano rafinisane verzije sirove nafte, sada idu u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, često se zaustavljajući u Egiptu na putu.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ruska nafta se ili spaljuje u saudijskim elekranama ili se izvozi iz Fudžejre, luke UAE i vruće tačke za mešanje ruske i iranske nafte kako bi se prikrilo njihovo poreklo. Ovo je nafta koja je pre rata isporučena američkim rafinerijama.

„Saudijci rado uzimaju njihovu naftu i radije je prodaju nego što je spaljuju“, rekla je Kerol Nakhle, izvršna direktorka konsultanske firme Kristal Enerdži. Ovaj aranžman je povećao ponudu na globalnom tržištu nafte, pomažući da se prikriju cene.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je dobitna kombinacija za Ruse, pa čak i za Evropljane i SAD“, rekla je ona. Takođe jača ruske veze sa Bliskim istokom, gde Putin koristi trvenja između Saudijaca i Bajdenove administracije, prenosi Vol strit žurnal.

U većini slučajeva, ruska nafta je legalna za kupovinu i prodaju. Velike firme su pažljive, ne žele da se izlažu, pa su nastali prazan prostor u trgovini iskoristili mali igrači koji su poslali radnike u Dubai i Singapur, gde olakšavaju trgovinu ruskom naftom.

Moskva učestvuje kako bi pomogla da se prikriju modeli trgovanja naftom pa je ukinula mesečno ažuriranje podataka o proizvodnji, što otežava procenu aktivnosti. WSJ navodi da neke od zemalja, koje kupuju jeftinu rusku naftu, zarađuju jer ju prerade i zatim prodaju derivate na globalnom tržištu.

Ovaj posao sa ruskom naftom o kojem piše WSJ bi mogao doživeti jak udarac 5. decembra kad bi na snagu trebala stupiti odluka kojom EU zabranjuje kupovinu tog energenta. Deo trgovaca i dalje ne veruje da će ta mera stupiti na snagu.

BONUS VIDEO: Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar