Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Dan nakon što je Moskva uvela sankcije diplomatama iz Nemačke, Francuske, Švedske zbog toga što su stali na stranu otrovanog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, reakcija još uvek nema i svi kao da samo čekaju ko će prvi da odreaguje.

Kremlj je juče zabranio neimenovanim zvaničnicima EU da uđu u Rusiju kao odgovor na sankcije koje je Brisel uveo Moskvi posle trovanja Navaljnog na letu u Sibiru.

Pročitajte još:

Sankcije koje je Rusija uvela predstavnicima nemačke vlade zbog EU sankcija vezanih za trovanje Navaljnog su „nepravedne“, rekao je neimenovani zvaničnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Beate Grzeski, iz nemačke ambasade u Moskvi obaveštena je da su „protiv nemačkih državnih institucija uvedene kontramere u vidu zabrane putovanja“, rečeno je Frans presu u nemačkom ministarstvu.

„Iako se zna da je ovo način na koji Rusija reaguje na mere EU, nemačka vlada ih i dalje smatra nepravednim“, rekao je izvor i dodao da Navaljni afera „nije bilateralan slučaj“ već „slučaj međunarodnih dimenzija i kršenja međunarodnog prava zbog upotrebe hemijskih nervnih agenasa“.

„Nastavićemo da pozivamo Rusiju da objasni upotrebu hemijskog oružja na ruskoj teritoriji protiv ruskog državljanina. Do sada, Rusija nije pokazala spremnost da to uradi“, rekao je izvor.

Jurgen Hart, spoljnopolitički portparol konzervativnih hrišćanskih stranaka u nemačkom parlamentu, rekao je Dojče veleu da je „očigledno da Rusija ima nešto da krije“ i da Moskva nije pokazala nikakve planove da istraži trovanje Navaljnog.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KREMLIN

Rusija je kasno sinoć odlučila da proširi spisak predstavnika EU zemalja i institucija kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na „konfrontacijske“ sankcije koje je Brisel uveo u oktobru zbog trovanja kritičara Vladimira Putina.

Iz sveta i regiona čitajte:

EU je uvela sankcije protiv prvog zamenika šefa predsedničke administracije Sergeja Kirienka, šefa domaće obaveštajne službe Aleksandra Bortnikova i dvojice zamenika ministara odbrane zbog trovanja Navaljnog.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da su sankcije EU neprihvatljive i nezakonite. Zemlje koje su preduzele ove korake nisu pružile Rusiji ili svojim partnerima iz EU dokaze o navodima da je ruska vlada umešana u pokušaj ubistva Navaljnog. Kaznene mere EU uključuju zabrane ulaska i zamrzavanje imovine.

Naime, Aleksej Navaljni je otrovan u avgustu hemijskim nervnim agensom novičok, koji je razvijen u Sovjetskom Savezu. Moskva uporno demantuje da ima bilo kakve veze sa trovanjem Navaljno.

Reakcija Moskve usledila je nakon što je Navaljni objavio telefonski snimak razgovora sa tajnim agentom FSB-a koji mu je, ne znajući da razgovara sa Navaljnim, odao detalje o trovanju na letu u Sibiru.

Navaljni se predstavio kao član ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost i od agenta elitnog tima Federalne službe bezbednosti izvukao priznanje da je otrovan, kao i način na koji je to učinjeno.

Kremlj je momentalno optužio Navaljnog da se poredi sa Isusom i da je bolesnik koji ima maniju gonjenja i frojdovsku fiksaciju na međunožje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare