Milos Zeman
Miloš Zeman Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Češke Miloš Zeman protiv je toga da Češka šalje vojnike kao pojačanje na istočno krilo NATO.

On veruje da će se Rusija i Ukrajina zadržati samo na verbalnom ratu, a maksimalno bi, po njegovom mišljenju, mogao da izbije lokalni sukob ograničen na dve separatističke proruske oblasti u Ukrajini.

„Sigurno se ne bih složio. Slanje naših vojnika bilo bi zveckanje oružjem. Ako Ukrajina nije članica NATO nema razloga da šaljemo vojnike“, kazao je predsednik Zeman u intervjuu češkoj privatnoj televiziji TV Prima.

Češkom predsedniku medjutim ne smeta to što je vlada premijera Petra Fijale odlučila da pošalje Ukrajini pomoć u naoružanju, konkretno artiljerijsku municiju, iako bi je radije prodavao nego poklanjao.

Foto: Ukrainian Air Assault Forces/Handout via REUTERS

„U ukupnom obimu oružja, 5.000 artiljerijskih granata je zanemarljiv procenat. Ali ja bih sledio primer Turske koja je Ukrajini prodala dronove. Ja bih prodao tu municiju, ali razumem i argument da nam više nije potrebna, jer se topovi za koje je, izbacuju iz upotrebe“, kazao je Zeman.

Češki predsednik nada se će sadašnje tenzije oko Ukrajine i Rusije ostati na nivou verbalnog rata.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rusi nisu budale, a napad na Ukrajinu bio bi čista dobit samo time da Ukrajinu nekako vojno upozore, a daleko veći gubitak zbog raznih sankcija. Za sada smatram da je to verbalni rat na obe strane. I želim da ostane verbalni rat jer ljudski život je najviša vrednost“, kazao je Zeman.

Češki predsednik dopustio je, medjutim, da bi ipak u Ukrajini mogao da izbije i pravi sukob, ali, po njegovoj oceni, ograničio bi se samo na dve proruske separatističke oblasti.

„Taj sukob, ako bude, koncentrisaće se na pitanje dve separatističke republike i biće to ograničeni teritorijalni sukob“, rekao je predsednik Zeman.

SAD, sa nedavnom objavom da se za 14 dana spremaju provokacije kako bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu, Zeman je optužio da ili blefiraju ili ponovo imaju pogrešne informacije kao CIA u vreme napada na Irak 2003. godine kad se nije našlo nikakvo oružje masovnog uništenja.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar