Ilustracija: Shutterstock

Rumunska pravoslavna crkva nastaviće da uranja novorođenčad u vodu tokom ceremonija krštenja, saopšteno je u četvrtak, odbijajući pozive širom zemlje da se promeni ritual nakon što je šestosedmična beba umrla nakon krštenja ranije ovog meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

Beba je umrla od srčanog zastoja u gradu Sučava na severu Rumunije nakon tradicionalnog rituala, koji uključuje uranjanje dece u svetu vodu tri puta, podseća Reuters.

Tužioci istražuju slučaj, koji je podelio crkvene zvaničnike i vernike, a desetine hiljada Rumuna podneli su molbu Crkvi da umesto toga bebama pospu vodu po glavi. Većina od 20 miliona ljudi u Rumuniji su pravoslavni hrišćani i Crkva ima značajan uticaj.

„Rumunska pravoslavna crkva ima zakonsku obavezu da održava dogmatsko, sakramentalno i disciplinsko zajedništvo i jedinstvo sa univerzalnom pravoslavnom crkvom „, saopštio je Sveti Sinod, njeno vladajuće telo, dodajući da poziva svoje sveštenike da budu odgovorniji, prenosi Fena.

Sinoda je takođe rekao da su sveštenici dužni da se sastanu s roditeljima pre krštenja i razgovaraju o zdravstvenom stanju svoje dece, dok će bogoslovske škole dati „pojačanu pažnju“ prilikom podučavanja uranjanja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar