Džo Bajden i Hanter Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Predstavnici republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa poslali su u danas pismo Beloj kući tražeći da se utvrdi da li je sin predsednika SAD Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, imao pristup poverljivim dokumentima koji su nedavno pronađeni u privatnoj rezidenciji predsednika.

Predstavnik republikanaca i predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, u pismu Beloj kući objavljenom danas, navodi da je adresa na kojoj su pronađeni dokumenti identična kao adresa Hantera Bajdena na njegovoj vozačkoj dozvoli do 2018. godine.

„Nadzorni odbor je zabrinut da je predsednik Bajden čuvao poverljive dokumente na istoj lokaciji na kojoj je boravio njegov sin dok je učestvovao u međunarodnim poslovima sa protivnicima SAD“, navodi se u pismu.

Zvaničnici Bele kuće nisu odmah bili dostupni za komentar.

Bajdenov pravni tim je juče priznao da je u njegovoj kući u Delaveru pronašao poverljive dokumenata koji se odnose na vreme njegovog potpredsednika u Obaminoj administraciji, uključujući i neke koji su pronađeni u Bajdenovoj garaži.
Poverljiva dokumenata pronađena su ranije i u njegovoj rezidenciji, kao i u Bajdenovoj kancelariji u Vašingtonu.
Ministarstvo pravde SAD je juče saopštilo da će imenovati specijalnog tužioca koji će nadgledati istragu o tzv. Bajdenovim dokumentima.

PROČITAJTE JOŠ:

Republikanci su pokušali da uporede istragu o Bajdenovom postupanju sa poverljivim dokumentima sa tekućom istragom o tome kako je Tramp postupao sa poverljivim dokumentima nakon svog predsednikovanja.

Ali njihovi slučajevi nisu isti, kažu pravni stručnjaci.

Bela kuća je saopštila da su Bajdenovi advokati pronašli mali broj poverljivih dokumenata i predali ih nakon otkrivanja.
Tramp se opirao da to učini sve dok FBI u avgustu nije pronašao oko 100 poverljivih dokumenata, što je dovelo do pitanja da li su Tramp ili njegovo osoblje ometali istragu.

Kako Rojters ocenjuje istraga bi mogla da ugrozi Bajdenovu trku do drugog predsedničkog mandata, koji je ranije kritikovao postupanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sa poverljivim dokumentima.

Pored ovog ispitivanja, republikanci planiraju da pokrenu ispitivanje ranijih poslovnih kontakata Hantera Bajdena u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar