Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Zemlje regiona gube kontrolu nad koronavirusom, a u Sloveniji i Hrvatskoj situacija je danas alarmantna. Naime, u Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno više od 707 novih slučajeva koronavirusa, dok je Hrvatska takođe oborila rekord sa 748 novih slučajeva zaraze.

Pročitajte još:

Slovenija i Hrvatska rekorderi

U Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeleženo 707 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije u toj zemlji.

Jelko Kacin, portparol slovenačke vlade za koronavirus, naveo je da su dve osobe preminule, kao i da se na bolničkom lečenju nalazi 210 osoba. Na intenzivnoj nezi je 35 pacijenata.

„Današnji podaci pokazuju da situacija postaje sve ozbiljnija. Ne samo da se virus širi, već se širi sve brže. Epidemiološka istraživanja su još u toku, ali situacija poziva na delovanje, pošto mere koje su preduzete dosad nisu učinile dovoljno u suzbijanju širenja virusa“, napisao je Kacin na Tviteru.

Testirana su 4.902 uzorka, što je najveći broj obavljenih testova od početka epidemije.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 748 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica zaraze preminule su četiri osobe, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite Hrvatske.

Aktivno je 3.210 slučajeva, na bolničkom lečenju je 441 osoba, a na respiratorima se nalazi 27 pacijenata. Od početka epidemije u Hrvatskoj zabeležen je 21.741 slučaj zaraze koronavirusom, a od posledica zaraze preminule su 334 osobe.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak upozorio je da će Hrvatska oboriti „crni“ rekord kada je reč o broju zaraženih i nije isključio uvođenje karantina ukoliko nove mere, koje je Hrvatska uvela, ne urode plodom.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

 

Teška situacija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je prema poslednjim podacima registrovano 218 novopozitivnih slučajeva infekcije i dva smrtna ishoda.

Direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša ocenio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i da postoji visoka lokalna transmisija virusa koja već dugo traje.

Foto:Screenshot/Youtube/Vlada Crne Gore

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 časa prijavljeno ukupno 476 novih slučajeva koronavirusa i 11 smrtnih ishoda. U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 141 osobe, a od posledica zaraze preminule su tri osobe. U Federaciji BiH registrovano je 335 novozaraženih i 11 smrtnih ishoda.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 80 novih slučajeva koronavirusa, a preminule su još tri osobe od te zaraze.

Pročitajte i:

Srbija odoleva

Srbija se, prema dosadašnjim podacima, relativno dobro drži u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku, sa 245 novih slučajeva zaraze i dvoje preminulih u poslednja 24 časa.

Iz Kriznog štaba ipak stižu upozorenja da se u naredne dve nedelje očekuje porast broja zaraženih, nagoveštava se i mogućnost ponovnog zatvarnja škola i prelaska na onlajn nastavu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare