Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Posle kraćeg zatišja, koronavirus je ponovo svom snagom udario na već oslabljene zdravstvene sisteme mnogih zemalja. Danak toplom vremenu, nepridržavanju mera i nonšalantnom stavu već je stigao na naplatu brojnim zemljama u Evropi koje su u nedostatku drugih mogućnosti počele da razmišljaju o povratku policijskog časa.

Život se neće vratiti u normalu do kraja 2021. godine, poručila je šefica britanskog tima koji radi na vakcini protiv koronavirusa Kejt Bingam i dodala da se vakcina može očekivati do kraja godine.

Dok se vakcina ne pojavi, stari kontinent kleca pod novim naletom koronavirusa. U delovima Evrope uvedene su strožije mere zaštite, uključujući Englesku, Holandiju i Češku.

Englezi besni

Pročitajte još:

Liverpulske bolnice već su gotovo popunjene, na dan kada su u Engleskoj na snagu stupile takozvane „semafor“ mere na osnovu kojih su delovi Engleske podeljeni na žute, narandžaste i crvene zone zavisno od broja zaraženih. Mere idu od skraćenog radnog vremena pabova i restorana do zabrane rada teretana, kockarnica, zabrane okupljanja i kućnih poseta.

Mere, naročito zatvaranje ili kraće radno vreme pabova, izazvale su bes engleske javnosti, naročito na severu gde je broj novozaraženih veći nego u ostatku zemlje.

Zbog skoka broja zaraženih, britanske vlasti čak razmatraju uvođenje totalnog karantina, na kraće vreme, po uzoru na Izrael.

Nemačka je takođe prijavila rekordan broj novozaraženih u jednom danu, najviši od aprila. U utorak je prijavljeno 5132 novozaražena i 43 preminulih što je izazvalo veliku zabrinutost kancelarke Angele Merkel ali i lokalnih političara.

Češka i Holandija se zatvaraju

Češki ministar zdravlja Roman Primula najavio je „komplikovane i sumorne“ nedelje s obzirom da je zemlja delimično zatvorena zbog rekordnih brojeva zaraženih. Škole, studentski domovi, restorani i kafići su zatvoreni i ostaće tako naredne tri nedelje.

Holandske vlasti naložile su skraćivanje radnog vremena kafea i restorana. Naredne četiri nedelje, kafane će raditi do 22 časa. Holandija je zbog porasta broja obolelih najavila deliični karantin i obavezno nošenje maski na ulici.

Francuska razmatra karantin

U međuvremeni, u Francuskoj su se pojavile glasine da će u gradovima sa visokom stopom inficiranih poput Pariza biti uveden policijski čas koji će počinjati u 20 ili 22 časa. Francuski predsednik Emanuel Makron večeras će se oglasiti tim povodom, a ministarka za ravnopravnost polova Marlen Skiapa nije uopšte isključila tu mogućnost.

Katalonska vlada na severoistoku Španije danas će odlučiti da li će do kraja oktobra zatvoriti barove i restorane dok su u Italiji sada zabranjeni školski izleti i rekreativni kontaktni sport poput fubala po parkovima. Zabranjene su i privatne zabave kao okupljanje više od šestoro ljudi u kućnim uslovima.

Vlada Rumunije je uvela nove mere kako bi suzbila širenje zaraze koronavirusom, a stanje uzbune će biti produženo do sredine novembra. Poslednjih dana u Rumuniji se beleži više od 3.000 novih slučajeva dnevno, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije stigao do 160.461 slučaja zaraze. Preminulo je 5.535 osoba.

Vlada će od sutra zabraniti sve privatne proslave, poput venčanja i krštenja na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a građani će morati da nose maske na javnim mestima u gradovima u kojima dvonedeljni prosek zaraženih prelazi broj od tri slučaja na 1.000 ljudi. Nošenje maski je obavezno u javnom prevozu, zatvorenim javnim prostorima i pijacama. Odlučeno je da će pozorišta, bioskopi i ugostiteljski objekti biti otvarani u zavisnosti od broja zaraženih u svakom gradu.

U ostatku sveta isto tako sumorno

Pročitajte i:

Van Evrope, Iran je prijavio najviši broj umrlih u roku od 24 časa od početka epidemije u martu kao i največi broj novozaraženih što je nateralo vlasti da otvoreno priznaju da je zemlja duboko zabrazdila u trećem i najtežem talasu epidemije.

Ruske vlasti upozorile su da je situacija u toj zemlji izuzetno teška jer mnogi stanovnici ne poštuju mere što je rezultiralo sa vipe od 1,3 miliona slučajeva korone i preko 22.000 mrtvih. Kao jedna od najteže pogođenih gradova, Moskva je pooštrila mere uključujući nastavu na daljinu i rad od kuće.

Indija je zabeležila 63.509 novozaraženih korona virusom u poslednja 24 sata. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, to je za 8.000 više zaraženih nego juče, ali su brojevi i dalje manji nego prošlog meseca. Najveći broj zaraženih u jednom danu zabeležen je sredinom septembra, kada je bilo preko 97.000 novozaraženih. Od tada stopa zaraze opada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar