Foto: Profimedia, EPA/EFE

Zapad je jednoglasan u osudi odluke Vladmira Putina da uvede delimičnu mobilizaciju. Iz Londona kažu da ova odluka "izaziva strah od eskalacije", dok iz Berlina najavljuju da će se "konsultovati se o tome kako odgovore".

Britanija: Putinov govor izaziva strah

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina izaziva strahovanje od eskalacije sukoba i pretnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan.

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Nemačka: Loš i pogrešan korak Rusije

Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je danas da je delimična mobilizacija rezervista koju je naredila Rusija, dalja eskalacija sukoba u Ukrajini, na koju nemačka vlada razmatra svoj odgovor. On je rekao da je to „još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo“.

Pročitajte još:

Češka: Rusija je jedini agresor

Iz Praga, oglasio se češki premijer Petar Fijala i rekao da je Putinova odluka dokaz da je Rusija jedini agresor.

„Potrebno je pomoći Ukrajini, a u našem je interesu da i mi moramo nastavimo s tim“, poručio je.

Holandija: Mobilizacija znak panike u Kremlju

Holandski premijer Mark Rute danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

„Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje“ rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.

Sve je to deo dobro poznate retorike. Savetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.

Oglasila se i Kina nakon obraćanja Putina

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini „dosledan i jasan“, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je naredio prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, „nuklearnom ucenom“.

BONUS VIDEO Izjum – grad koji na svakoj zgradi ima ožiljke rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar