Najmanje 23 ljudi je stradalo u prolasku uragna Ijan preko južne američke države Floride, objavile su kasno sinoć vlasti. Neki mediji javljaju da je broj stradalih i veći, pa tako CNN javlja da je stradalo 45 ljudi.

Medju njima je i više osoba koje su se udavile, navela je služba za primenu zakona Floride (FDLE) u saopštenju.

Na Floridi pored velikog broja stradalih materijalna šteta je, kako se navodi, istorijskih razmera, pošto je nivo vode bez presedana, rekao je guverner Ron DeSantis.

Oluja Ijan juče je stigla sa snažnim vetrovima i jakim kišama do države Južne Karoline pošto je razorila velike delove Floride i odnela više desetina života.

Oluja je stigla do kopna Južne Karoline juče popodne po lokalnom vremenu kao uragan kategorije jedan, praćen vetrovima do 140 kilometara na sat, prema američkom Nacionalnom centru za uragane sa sedištem u Majamiju.

Iako je potom osslabila u postropsku oluju, sa vetrovima do 110 kilometara na sat, padavine koje je nosila su izazvale nagle poplave u državama Južna Karolina i Severna Karolina gde je u nekim mestima u kratkom vremenskom periodu palo i 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je stanovnike da poštuju upozorenja i preporuke lokalnih vlasti.

„To je opasna oluja koja donosi snažne vetrove i mnogo kiše, ali najopasnija će biti ljudska greška. Budite pametni, donosite dobre odluke, raspitujte se o vašim bližnjim i ostanite bezbedni“, napisao je guverner Henri Makmaster.

Pročitajte još:

Oluja Ijan će nastaviti da slabi tokom noći i razićiće se iznad zapadnog dela Severne Karoline ili Virdžinije kasnije danas, prema navodima Centra za Uragane.

Oko 575.000 domaćinstava i trgovina sinoć su bila bez struje u Južnoj Karolini, Severnoj Karolini i Virdžiniji, objavljeno je na specijalizovanom sajtu koji prati podatke o prekidima struje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar