Rade Šerbedžija Otvaranje knjižare Kosmos u Knez Mihailovoj ulici, Knez Mihailova ulica, knjižara, Kosmos
Rade Šerbedžija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumac Rade Šerbedžija rekao je kako je dobra ideja da se jedno od najvećih naučnih imena Nikola Tesla nađe na hrvatskoj kovanici evra. On je u intervjuu za „Jutarnji list“ rekao da to što pre treba uraditi.

„Treba požuriti s tim, jer mislim da će Amerikanci to uskoro učiniti. Oni, naime, žele da proglase Teslu pravim Amerikancem. Naravno da bi bilo dobro da Tesla u Americi dobije poziciju koju zaslužuje, kao verovatno jedan od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, ali ja bih ipak voleo da Tesla bude pre svega na kovanici Hrvatske, jer to je zemlja u kojoj je rođen i to bi bio dokaz da je taj narod, to jest Srbi iz Hrvatske, čiji je Tesla predstavnik, ovde postojao i da još ima malo nade da ne potone u zaborav“, rekao je Rade Šerbedžija.

Da podsetimo, Komisija za novac Hrvatske narodne banke utvrdila je konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu.

Oglasila se i Narodna banka Srbije rekavši da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Srbija može imati stav u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama evra, ali da nema uticaj, dok je predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on u poseti Oklaju.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević rekao je da podržava predlog da Nikola Tesla bude na budućim hrvatskim kovanicama evra i naglasio da je Tesla simbol koji Srbe i Hrvate spaja s celim svetom.

BONUS VIDEO: Šta građani Srbije misle o Teslinom liku na kovanici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare