Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin se tokom prošlog vikenda se u kasnim noćnim satima silno uplašio za svoje zdravlje, izvestio je Telegram kanal koji tvrdi da prati stanje ruskog lidera, piše Dejli mejl, a prenosi Slobodna Dalmacija.

On je u noći s petka na subotu imao „jaku mučninu“, a lekari su intervenisali oko tri ujutro, objavio je kanal General SVR.

Putin se sada oporavio, tvrdi se, ali bi mogao biti zamijenjen dvojnikom tokom ovonedeljnog sastanaka, dok bi se za televizijska pojavljivanja mogla koristiti „deep fake“ tehnologija.

Ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je šef ukrajinske obaveštajne službe sugerisao da je Putin zamenjen „mamcem“ tokom državne posete Iranu.

Nije prvi ruski lider koji koristi dvojnika

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije, izneo je sumnje nakon pregleda snimka ruskog zvaničnika kako izlazi iz aviona u Teheranu u utorak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

„Molim vas, pogledajte trenutak Putinovog izlaska iz aviona. Da li je to uopšte Putin?“, rekao je na ukrajinskoj televiziji.

General Budanov ranije je tvrdio da se Putin tajno leči od raka i da ga glavni savetnik Nikolaj Patrušev redovito menja tokom operacija. Nijedna od tvrdnji kanala nije potvrđena, ali Putin ne bi bio prvi ruski zvaničnik koji je iskoristio ove metode.

Veruje se da je Staljin koristio višestruke dvojnike dok je bio na čelu Sovjetskog Saveza, od kojih su dvojica u međuvremenu govorila o tom iskustvu.

Jedan, poznat samo kao Rašid, tvrdio je da je bio jedan od nekolicine ljudi koje je KGB zaposlio da menjaju Staljina na javnim nastupima tokom kojih je mogao postati meta atentatora, kao i da javnost zavaravaju da je zdrav onda kad je bolestan.

Feliks Dadajev je istupio 2008. i ustvrdio da je još jedan od tih dvojnika, rekavši da mu je Putinov režim dao dopuštenje da ispriča svoju priču putem državnih medija. Leonid Brežnjev, još jedan sovjetski vođa, takođerje priznao da je koristio dvojnike.

Vladimir Putin Foto: EFE/PAVEL BEDNYAKOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Sam Putin je priznao da je razmatrao korišćenje mamaca za zaštitu tokom Čečenskog rata, ali tvrdi da je odbacio tu ideju i da ona nikada nije sprovedena.

„Putin se žalio na mučninu“

Kanal General SVR, koji tvrdi da ga vodi bivši zvaničnik iz Ruske spoljne obavještajne službe, rekao je: „Putinu je u noći s petka 22. jula na subotu 23. jula bila potrebna hitna medicinska pomoć. Oko jedan sat iza ponoći dežurni medicinski rednici njegove rezidencije pozvani su kod predsednika. Putin se žalio na jaku mučninu. Dvadesetak minuta kasnije pozvan je dodatni medicinski tim sa predsednikovim lekarima. Poznato je da su mu lekari pružili pomoć i tri sata ostali uz njega, a nakon što se njegovo stanje poboljšalo, napustili su njegove odaje“.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrdi se i da je donesena odluka da će u nekim događajima ove nedelje „on biti zamenjen dvojnikom“.

‘“Amerikanci, posebno CIA, imaju informacije o stvarnom zdravstvenom stanju ruskog predsednika. Definitivno znaju da ima ozbiljnih problema, uključujući one psihičke“, rekao je politolog Valeri Solovej, koji već dugo tvrdi da je ruski lider bolestan.

Govorio je uprkos tome što je direktor CIA-e Vilijam Barns prošle nedelje rekao da je Putin čak „previše zdrav“.

Kremlj rutinski poriče da Putin ima zdravstvenih problema.

„Nema dokaza da Putin boluje od ozbiljne bolesti“, tvrdi britanski direktor MI6 Ričard Mur.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare