Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia, SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE, Screenshot/twitter.com/rybar_en, Shutterstock

U trenucima kada ceo svet strahuje od potencijalne nuklearne katastrofe, iz Rusije, ali i Ukrajine, stigle su vesti koje dodatno potpiruju ove tvrdnje. U Rusiji je snimljen voz koji prevozi opremu za nuklearno oružje, a prema pojedninim spekulacijama - on se kreće ka Ukrajini. Tamo su stanovnici dobili hitno upozorenje - šta da rade, a još važnije šta da ne rade u slučaju nuklearnog napada.

Snimak ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku širom Evrope, ali prema rečima stručnjaka, možda ipak nije vreme za apokaliptične prognoze.

Voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Foto:Screenshot/twitter.com/rybar_en/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK

Kako u Rusiji nije ništa slučajno, tako ni ovaj snimak nije slučajno procurio u javnost u trenucima dok Rusi u Ukrajini nižu gubitke.

„Prvi razlog je što Putin želi da pokaže Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi“, objasnio je Muzika.

Međunarodni analitičari, međutim, sugerišu da je verovatnije da će ruski predsednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru.

Izvori nezavisnih ruskih medija navode da je Severnoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izveštaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji može da se naoruža nuklearnom bojevom glavom. Dok američki zvaničnici i pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku.

Foto: Dmitry Kaminsky / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN /OLEKSANDR RATUSHNIAK/ SPUTNIK / KREMLIN, Shutterstock

Posejdon, koji je prozvan „oružje apokalipse“, može se ispaliti i iz podmornice. Prema pisanju italijanskih novina La Republica, Posejdon će biti testiran u Karskom moru, severno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 hiljada kilometara.

Upozorenje Ukrajinaca

U jeku glasina o nuklearnom napadu, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada. Reč je o centru koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine usmeren na komunikaciju kojoj je cilj suprotstavljanje pretnjama, naročitp onima koje dolaze iz Rusije.

„Rusija trpi poraze na bojnom polju, pa njeno vođstvo pribegava ucenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put – nuklearno. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo verovatnim, a glavna svrha ovih pretnji je preplašiti Ukrajince i svet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posledice koje Rusija očekuje“, poručili su, dodavši da Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija: upotrebe nuklearnog oružja, „prljave bombe“ ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani.

Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Centar je naveo kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada. Za bebe do jednog meseca preporučuje se doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Isto tako navode da je u slučaju tzv. prljavih bombi (oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima) zabranjeno uzimanje jodnih napitaka jer on može uzrokovati nepopravljivu štetu organizmu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U slučaju da vas je nuklearna eksplozija zatekla u vašem domu zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora“, piše u preporukama. Takođe se naglašava: „Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano.“

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije.

U slučaju da ste napolju tokom nuklearne eksplozije Centar savetuje građanima da ovako postupe: „Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti blesak na nebu i savetuje se da nipošto ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnice, slepilo i opekotine oka. Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak zraka. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama jer je to zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu.“

BONUS VIDEO Putin poručio Kijevu i njegovim gazdama na zapadu: „Svi koji žive u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju postaju naši građani“

Komentari

Svi komentari (6)