Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada. Reč je o centru koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine usmeren na komunikaciju kojoj je cilj suprotstavljanje pretnjama, naročitp onima koje dolaze iz Rusije.

„Rusija trpi poraze na bojnom polju, pa njeno vođstvo pribegava ucenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put – nuklearno. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo verovatnim, a glavna svrha ovih pretnji je preplašiti Ukrajince i svet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posledice koje Rusija očekuje“, poručili su, dodavši da Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija: upotrebe nuklearnog oružja, „prljave bombe“ ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani.

Centar je naveo kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada. Za bebe do jednog meseca preporučuje se doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Isto tako navode da je u slučaju tzv. prljavih bombi (oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima) zabranjeno uzimanje jodnih napitaka jer on može uzrokovati nepopravljivu štetu organizmu.

„U slučaju da vas je nuklearna eksplozija zatekla u vašem domu zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora“, piše u preporukama. Takođe se naglašava: „Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano.“

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije.

Zaporožje Foto:- / Sputnik / Profimedia

Takođe se ne preporučuje pijenje vode iz slavine dok ne stigne obaveštenje da je to sigurno.

POGLEDAJTE JOŠ:

U slučaju da ste napolju tokom nuklearne eksplozije Centar savetuje građanima da ovako postupe: „Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti blesak na nebu i savetuje se da nipošto ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnice, slepilo i opekotine oka. Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak zraka. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama jer je to zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu.“

Naravno, važno je da građani potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu

Komentari

Svi komentari (0)