Viktor But Foto: REUTERS/Sukree Sukplang

Viktor But, ruski trgovac oružjem koji je u četvrtak oslobođen nakon 14 godina u američkom pritvoru, požalio se na uslove u američkim zatvorima ruskoj državnoj televiziji. Snimak njegovog intervjua objavljen je na ruskom kanalu Media Monitor.

Kako je naveo svakog dana nakon buđenja se pet minuta glasno i histerično smejao jer nije hteo da dozvoli da ga slome.

„Ponekad mi nisu donosili hranu u ćeliju po ceo dan. Nije baš hrana, sve je isplanirano po nacističkoj praksi, do najsitnijih detalja. Nema slučajnosti“, rekao je But.

Dodaje da je svih 12 godina, koliko je proveo u zatvoru svakog dana jeo istu hranu, prenosi Index.

„Zamisli, svake srede bi mi donosili hamburger, uvek prepržen i pomfrit. Svakog četvrtka piletina. Kokoške su tako ogromne, nemoguće je. Zamisli svih tih godina ne jedeš beli luk, peršun, šumske jagode“, rekao je But.

„Da mogu, otišao bih u rat“

But se žalio i na advokata koji ga je branio po službenoj dužnosti. Kaže da je reč o poznatom advokatu koji je pokušao da ga zavede. Takođe je rekao da podržava invaziju na Ukrajinu.

„Iskreno, ne razumem zašto to nismo uradili ranije. Da sam imao priliku i potrebne veštine, sigurno bih se dobrovoljno prijavio da odem tamo“, rekao je But.

Podsetimo, Viktor Anatoljevič But, poznat pod nadimkom „Trgovac smrću“, u rodnoj Rusiji važi za biznismena koji je nepravedno zatvoren tokom „preterano agresivne iznenadne američke operacije hapšenja“, ali za ostatka sveta on je čovek koji je podsticao neke od najgorih sukoba na svetu. Među njegovim „klijentima“ su bili Čarls Tejlor iz Liberije, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi i obe strane u građanskom ratu u Angoli.

Viktor But Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Rusija je godinama zahtevala od SAD oslobađanje Buta (55), osuđenog na 25 godina zatvora pod optužbom za terorizam. Američki tužioci su tvrdili da je spreman da proda oružje za 20 miliona dolara, uključujući rakete zemlja-vazduh za obaranje američkih helikoptera, a kada su to izneli na izricanju presude 2012, But je uzviknuo: „To je laž!“. But je uporno tvrdio da je nevin, opisujući sebe kao legitimnog biznismena koji nije prodavao oružje.

Pročitajte još:

Butov slučaj se uklopio u narativ Moskve da Vašington nastoji da klimavim optužbama tereti, zarobi i ugnjetava nevine Ruse: „Od slučaja But, razvio se pravi ‘lov’ Amerikanaca na ruske građane širom sveta“, pisao je prošle godine vladin list „Rosijska gazeta“.

Rusija je njegov slučaj predstavljala kao pitanje ljudskih prava, a njegova supruga i advokat tvrde da mu se zdravlje pogoršalo u teškom zatvorskom režimu gde stranci nemaju prava kao Amerikanci.

Procenjeno je da je But imao šest milijardi dolara imovine u martu 2008. kada je uhapšen u Bangkoku, u Tajlandu. Američke vlasti su ga prevarile da napusti Rusiju zbog, kako je mislio, sastanka oko poslovnog dogovora o isporuci onoga što su tužioci opisali kao „arsenal oružja koji oduzima dah – uključujući stotine raketa zemlja-vazduh, mitraljeza i snajperskih pušaka – 10 miliona metaka municije i pet tona plastičnog eksploziva“.

BONUS VIDEO SAD i Rusija razmenile zarobljenike – Viktor But i Britni Grajner se vratili kući