Foto: Ministry of Defence of the Russi / INSTAR Images / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kako će ruska mornarica kroz nekoliko meseci dobiti hipersonične krstareće projektile Cirkon. Ukrajina itekako ima razloga za strah, budući da ovo oružje može da gađa objekte udaljene hiljadu kilometara, zbog čega mnogi vojni analitičari smatraju da je opasnija od sistema HIMARS, koje su Sjedinjene Države donirale Ukrajini.

Kako je Putin rekao, ruska mornarica je spremna da počne sa upotrebom ovog oružja koje ne poznaje prepreke.

„Njihova isporuka ruskim vojnim snagama počeće narednih meseci“, rekao je Putin.

hipersonična raketa Cirkon
Foto: Not supplied / East2West News / Profimedia

Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbednosti Rusije, rekao je Putin na obeležavanju Dana mornarice.

„Domovina je sveti pojam za sve nas, i njena odbrana je dužnosti i smisao života za svakog od nas“, dodao je Putin.

Šta je Cirkon?

Cirkon je ruska hipersonična krstareća raketa poslednje generacije, koja može da uništi istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona.

Foto: Sputnik / Profimedia

Iako se pojedinosti o ovoj raketi drže u strogoj tajnosti poznato je da je ona teška ukupno pet tona i da dostiže brzinu od hiljadu kilometara na čas, što je brže od brzine metka ispaljenog iz snajpera.

Inače, Cirkon je izuzetno skupa raketa, čija se cena kreće između pet i 210 miliona dolara po raketi.

Pročitajte još:

Vojni analitičari smatraju da se njeno korišćenje na frontu itekako isplati obzirom da može da uništi aerodrom,čitava skladišta municije, oružja ili goriva.

Prvo zvanično ispaljivanje rakete Cirkon bilo je u oktobru 2020. godine, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio „veliki događaj“.

„To je veliki događaj za zemlju i značajna faza za jačanje bezbednosti Rusije i njenih odbrambenih kapaciteta“, rekao je Putin tada.

Od tada je bilo drugih proba u ruskom Arktiku, konkretno sa fregate Admiral Gorškov i podmornice.

Putin već pretio Zapadu „Cirkonom“

Inače, ruski predsednik je već nekoliko puta u javnosti pominjao upotrebu Cirkona u svrhu odbrane, a prvi put je to učinio i pre samog testiranja rakete 2019. godine.

Naime, Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini da je „Rusija spremna da se brani“ kao odgovor na tadašnju najavu Vašingtona iz kog je saopšteno da bi moglo da dođe do razmeštanja projektila po Evropi.

Tada je rekao da će SAD u tom slučaju biti meta ruskih raketa i tada naveo da bi protiv ove zapadne sile moglo da bude upotrebljeno najmoćnije oružje iz ruskog arsenala – smrtonosni „Cirkon“ i Sotona“.

BONUS VIDEO Testiranje raketnog sistema „Cirkon“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)