Foto: Prihodko / Sputnik / Profimedia

U 85. godini života preminuo je poznati sovjetski i ruski političar Vadim Viktorovič Bakatin, poslednji vršilac dužnosti predsednika KGB-a i poznati sovjetski i ruski politički i društveni aktivista

Ostaće upamćen po tome što je za vreme njegovog obavljanja funkcije reformisan nekada svemoćni resor, nakon čega je Komitet državne bezbednosti podeljen na nekoliko nezavisnih specijalnih službi, piše RG.

Bakatin je karijeru započeo u Kuzbasu, kao sekretar Kemerovskog gradskog komiteta i regionalnog komiteta KPSS. Nekoliko godina kasnije, primetio ga je šef Odeljenja za organizacioni i partijski rad Centralnog komiteta KPSS, budućeg člana Politbiroa Jegora Ligačeva, nakon čega njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

Nakon što je diplomirao na Akademiji društvenih nauka pri Centralnom komitetu KPSS, dolazi na mesto prvog sekretara Kirovskog oblasnog komiteta KPSS.

Postao je prvi regionalni lider KPSS u SSSR-u koji je preuzeo dužnost novog generalnog sekretara Centralnog komiteta KPSS Mihaila Gorbačova.

Pročitajte još:

U oktobru 1988. Gorbačov je neočekivano ponudio Bakatinu da preuzme mesto ministra unutrašnjih poslova SSSR-a. Odlikovan je vojnim činom general-potpukovnika i imenovan je za člana Predsedničkog saveta SSSR-a.

„Gorbačov je bio siguran da ja nikada neću krasti, a moje slabosti, moj provincijalizam su mu više išle u prilog“, rekao je svojevremeni Bakatin.

Kasnije je dobio zadatak da razmontira KGB. Upravljao je raspadom KGB-a na zasebne organizacije i kasnije se kandidovao za predsednika Rusije kao nezavisni kandidat u junu 1991.

Vadim Bakatin će biti sahranjen u Moskvi na groblju Troekurovski.

BONUS VIDEO Mikolajev napad smrt ukrajinskog industrijalca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar