Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

U svetlu poteza ruskog predsednika Vladimira Putina koji je proglasio vanredno stanje u četiri ukrajinska regiona koja je Rusija anektirala, visoki zvaničnik administrije SAD, rekao je za CNN da se taj potez smatra "očajničkom taktikom" u pokušaju da se uspostavi kontrola i da SAD nisu iznenađenje što je Putin tome pribegao.

Zvaničnik je rekao da najnovije Putinovo saopštenje ne menja činjenicu da Rusija nema legitimna potraživanja nad suverenom ukrajinskom teritorijom i da američki zvaničnici prate kako Ukrajinci već odbijaju Putinov najnoviji potez.

Podrška SAD Ukrajincima koji brane svoj suverenitet ostaje nepromenjena i nastavlja se, dodaju oni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da će u ukrajinskim oblastima, koje su se na referendumu izjasnile za pridruživanje Rusiji, biti uvedeno ratno stanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je na sastanku Saveta bezbednosti Rusije rekao da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

„Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije“, rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: Dronovi nad Kijevom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar