Foto: EPA-EFE/MAXIM MISHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin izbegao je da komentariše nemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vreme posete moskovskom Univerzitetu Lomonosovu i umesto toga davao studentima savete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama.

Nemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višenedeljnih pritisaka njenih saveznika izazvala je besnu reakciju ruskog ministarstva spoljnih poslova i ambasade u Berlinu, ali predsednik se klonio tog pitanja. Putin, tečni govornik nemačkog jezika koji je služio u bivšoj Istočnoj Nemačkoj kao zaposleni KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o raznim temama, od izgubljenih pasa do kvantne tehnologije, iako se nedirektno pojavljivao i rat u Ukrajini.

Foto: Sergey Mikheev / Sputnik / Profimedia

Obrušio se na Zapad

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za „poništavanje“ ruske kulture – što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve – ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Betovenu i Bahu.

“Mi smo deo svetske kulture”, istaknuo je.

U svojim primedbama, Putin je tek nedirektno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Nemačka „strogo govoreći“ ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a. „Velik deo onoga što se (sada) događa ima duboke korene… Evropi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena“, dodao je, prenosi Index.hr.

Foto: EPA-EFE/MAXIM MISHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Studentkinja druge godine Univeziteta RUDN, Daria Semjonova, ispričala je Putinu kako je bila prisiljena otkazati školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju. Državni univerzitet na kojem je studirala transnacionalnu komunikaciju zahtevalo je od nje, kaže, da potpiše dokumente u kojima podržava Ukrajinu i označava Rusiju kao „državnog sponzora terorizma“.

Putin je rekao da je njena priča „primjer koji potvrđuje da Evropi nedostaje nezavisnost“ i da ga nimalo ne iznenađuje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Cilj rata je obrana Rusije i njenog naroda“

Putin je potom govorio o ciljevima rata.

„Odbrana Rusije i njenog naroda je cilj posebne vojne operacije“, rekao je Putin. „Cilj specijalne vojne operacije, kao što sam rekao mnogo puta pre, prvenstveno je zaštititi narod i samu Rusiju od pretnji koje joj se predstavljaju na našim istorijskim zemljama koje graniče s našim teritorijem. Ne možemo dopustiti da se to dogodi“, rekao je Putin.

Student Luganskog državnog pedagoškog univerziteta Vladislav Oleinik rekao je Putinu, piše TASS, kako je učestvovao u ratu.
„Predsednik je zahvalio njemu i njegovim saborcima na učestvovanju u borbama za odbranu naroda i naših sunarodnika“, piše Tass.

„Putin je pohvalio mladićevu ambiciju da nastavi svoju karijeru u Federalnoj službi sigurnosti (FSB), ali je rekao da žali što student Luganskog državnog pedagoškog univerzitata ne planira da postane nastavnik, jer postoji potražnja za takvim ljudima u školama i na visokoškolskim ustanovama“, piše TASS.

„Želim ti sve najbolje i svakako ću uzeti u obzir tvoju želju da radiš za Federalnu sigurnosnu službu“, rekao je Putin studentu.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar