Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Institut za proučavanje rata objavio je najnoviji izveštaj u kojem kažu da je ruska novinska kuća RBK 3. oktobra izvestila da je ruski predsednik Vladimir Putin smenio general-pukovnika Aleksandra Žuravljova sa ​​general-pukovnikom Romanom Berdnikovim na mestu zapovednika Zapadnog vojnog okruga, čije jedinice uglavnom deluju u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

ISW je dodao da „Žuravlev nije viđen neko vreme te da je Putin zamenio dvojicu zapovednika jedinica Zapadnog vojnog okruga u dve nedelje“.

Dodeljivanje novog lica Zapadnom vojnom okrugu mogao bi biti pokušaj Putina da preusmeri sve veći bes zbog ruskih gubitaka u Harkovskoj oblasti, kao i pokušaj da odvrati kritike general-pukovnika Aleksandra Lapina, zapovednika Središnjeg vojnog okruga, zbog nedavnih ruskih neuspeha oko Limana, prenosi Index.hr.

Po mišljenju ISW-a, Putin bi mogao pokušati prebaciti krivicu za sve buduće ruske gubitke u Harkovskoj i Luganskoj oblasti na Berdnikova.

„Ruski zvaničnici oslobodili su iz pritvora direktora nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) Igora Murašova i verovatno nastavljaju da potkopavaju ukrajinsku kontrolu nad elektranom. Energoatom je izvestio da je ruska vojska pritvorila glavnog direktora ZNPP-a Igora Murašova 30. septembra i pustila ga na teritoriju pod kontrolom Ukrajine 3. oktobra nakon razgovora s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem. Ruski zvaničnici verovatno neće dopustiti Murašovu da se vrati na svoju poziciju u ZNPP-u“, piše ISW.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin proglasio aneksiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar