Vladimir Putin i Emanuel Makron
Vladimir Putin i Emanuel Makron Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS/EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će okončati granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja tek kada se ukrajinske trupe predaju.

Ruski zvaničnici su rekli da je Putin rekao francuskom lideru da „kako bi se rešila teška humanitarna situacija u gradu, da ukrajinski nacionalistički militantni moraju da prestanu da pružaju otpor i da polože oružje“.

Putin je to izneo u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak uveče, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi BBC.

Međutim, francuski zvaničnici su rekli da se ruski lider složio da razmotri planove za evakuaciju civila iz grada.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Ova informacija je usledila nakon što su objavljeni novi satelitski snimci, koji pokazuju razaranja u gradu izazvana granatiranjem.

Slike koje je objavila kompanja Maksar Tehnolodžis pokazuje srušene stambene oblasti i uništene krovove kuća. Naglašava se da se ruske trupe mahom deluju na periferiji grada.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Zvaničnici iz Jelisejske palate su nazvali situaciju u gradu „katastrofalnom“ i dodali su da „civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i da mora napustiti grad ako to želi“. Dodaje se da moraju da imaju pristup hrani, vodi i lekovima koji su im potrebni.

PROČITAJTE JOŠ:

Francuska je zajedno sa Turskom, Grčkom i još nekoliko zemalja, predstavila Putinu plan za evakuaciju grada. Zvaničnici su rekli da je Putin poručio Makronu da će razmisliti o tom predlogu.

Ukrajina je optužila Rusiju da je nasilno preselila hiljade ljude iz Marijupolja na teritoriju koju drži Rusija.

BONUS VIDEO: Vožnja kroz razrušeni Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar