Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, za koga su Rusi i Ukrajinci "jedan narod", kazao je danas da njihova "specijalna vojna operacija" ide po planu, najavivši dodelu "kompenzacija" porodicama poginulih vojnika kao i posthumnu nagradu ruskom vojniku koji se "razneo" granatom da ne bi bio zarobljen.

„Želim da kažem da se specijalna vojna operacija odvija po rasporedu. Prema planu. Svi ciljevi koji su postavljeni se uspešno ostvaruju“, rekao je danas u televizijskom obraćanju predsednik Rusije Vladimir Putin, priznavši doduše da pojedini problemi jesu postojali.

Putin kao primer takvih problema navodi sledeće: Iako je ruska vojska uspostavila bezbedne koridore za evakuaciju ukrajinskih civila, ukrajinske „neonacističke snage i strani plaćenici“ pokušavali su da spreče odlazak ukrajinskih civila na sigurno.

Rusija se, dakle, prema Putinovim rečima, bori protiv nacionalista, neo-nacista i stranih plaćenika koji koriste civile kao „ljudske štitove“.

Pročitajte još:

„Nacionalističke i neonacističke grupe, kao i strani plaćenici, uključujući i one sa Bliskog istoka, koriste civile kao ljudske štitove“, rekao je Putin, objasnivši da postoje „apsolutno objektivni podaci i fotografije njih kako postavljaju tešku vojnu opremu u stambena naselja gradova“.

Pored toga, ruski predsednik naveo je u svom obraćanju primere herojskih dela ruskih vojnika i najavio posthumnu nagradu za ruskog vojnika koji se, kako on kaže, razneo granatom kako bi izbegao hapšenje.

Putin je najavio i da će porodice poginulih vojnika biti obeštećene, što je na sastanku sa članovima ruskog Saveta bezbednosti kasnije danas i potvrdio, obećavši porodicama poginulih ruskih vojnika 65.000 američkih dolara, ranjenim vojnicima 28.000 dolara i, kako prenosi RT, doživotne penzije vojnicima sa invaliditetom,

„Sada se na ukrajinskoj teritoriji naši vojnici i oficiri bore za Rusiju, za miran život građana Donbasa, za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, kako ne bismo bili ugroženi anti-Rusijom na našim granicama, koju Zapad stvara godinama“, kazao je danas Vladimir Putin, naglasivši da su Rusi i Ukrajinci „jedan narod“.

On kaže da se toga „nikada neće odreći“ i da je problem u Ukrajincima, koji su pod pretnjom i kojima su „isprani mozgovi“.

Kako ističe Gardijan, izgleda da je Putinovo obraćanje danas za cilj imalo „da opovrgne izjave zapadnih vlada i obaveštajnih agencija da je rusko napredovanje posustalo zbog logističkih problema, taktičkih grešaka i neočekivani otpor Ukrajine“.

Bonus video: Snimak raketnog napada na Harkov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare