Foto:EPA-EFE/Michel Euler / POOL MAXPPP OUT

Nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Francuska je upozorila da posle odbijanja Kijeva da prihvati uslove Moskve "najgore tek dolazi". Putin je Makronu rekao i da je cilj Rusije da preuzme "potpunu kontrolu" nad Ukrajinom diplomatskim ili vojnim sredstvima, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je Putinu rekao da „laže sebe“ i da će njegova zemlja ostati „izolovanja, oslabljena i pod dugotrajnim sankcijama“, prenosi „Gardijan“.

„Ovaj razgovor je nažalost bio prilika da čujemo da će predsednik Putin nastaviti vojnu intervenciju i da će ići do kraja. Poziv je učinio da se Makron vrati neslaganjima koje imamo sa Rusijom, da se založi za diplomatsku alternativu vojnim operacijama, da kaže istinu Putinu o načinu na koji gleda na njegov rat u Ukrajini, ali i posledicama koje te to imati dugoročno po Rusiju“, rekao je taj neimenovani izvor, prenosi CNN.

Kako je ranije saopšteno iz Kremlja, Putin je predsedniku Francuske rekao da će ciljevi vojne operacije u svakom slučaju biti ispunjeni.

Putin se u nije složio sa rečima predsednika Francuske koji je istakao da se Rusija „lažima” u Ukrajini bori protiv nacizma. Kako navodi Kremlj, Putin je dao objašnjenja o ulozi neonacista u državi.

Ruski predsednik još jednom je istakao da njegova zemlja traži demilitarizaciju i neutralni stav Ukrajine, kako bi svaka pretnja Rusiji bila eliminisana.

U međuvremenu, nastavljeni su pregovori urajinske i ruske strane. Ukrajinska strana ima tri zahteva na kojima će insistirati tokom današnjih pregovora sa ruskom delegacijom. Kako je istakao član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, neophodan je trenutni prekid vatre, proglašenje primirja i formiranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz područja koja su stalno granatirana.

Bonus video: Rusija i Ukrajina – Ide li Evropa ka ratu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare