Ukrajina rat drugi dan Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs/Tanjug/AP/EPA-EFE/REUTERS

Vladimir Putin naredio je u petak prekid napredovanja ruske vojske u Ukrajini, međutim ubrzo je naredio da se napad nastavi, navode iz Kremlja. Razlog? U Moskvi tvrde da su operacije nastavljene jer je Kijev odbio pregovore. Iz Kijeva tvrde da to nije tačno.

Prema rečima Dimitija Peskova, Putin je, čekajući pregovore, naredio da se pauzira napad na Ukrajinu.

„Juče, u svetlu nerešenih pregovora sa ukrajinskim rukovodstvom, glavnokomandujući, predsednik Rusije, naredio je obustavu napredovanja glavne grupe ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Ali u suštini, pošto je ukrajinska strana odbila pregovore, ruska vojna operacija je danas nastavljena u skladu sa planom“, rekao je Peskov u konferencijskom pozivu sa novinarima.

Ukrajina: To nije tačno

Međutim, Ukrajina demantuje da je odbila pregovore sa Rusijom, kako tvrdi Kremlj.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da je to neistina i da je Rusija postavila „neprihvatljive uslove ultimatumske zahteve“ .

„Ukrajina, naravno, nije odbila pregovore. Ukrajina i predsednik Zelenski kategorički se odriču bilo kakvih neprihvatljivih uslova ili ultimativnih zahteva sa ruske strane“, rekao je Podoljak.

Zelenski prvi zvao Putina

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je poziv za pregovore ruskom predsedniku, koji je juče tokom razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom rekao da je Rusija spremna za razgovore.

PROČITAJTE JOŠ:

„Putin je spreman da pošalje delegaciju na nivou predstavnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova kao i predsedničke administracije u Minsk na pregovore“, rekao je juče Peskov.

Prethodno, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak je istakao da je Ukrajina spremna čak i da pregovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali traži garancije za bezbednost.

„Ukrajina je uvek ostavljala prostor za pregovore, pa i sada, kada je Rusija krenula u masovnu invaziju“, rekao je Podoljak.

Tri dana rata

Podsećamo, ruske trupe upale su u Ukrajinu u četvrtak rano ujutru po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Vojnu intervenciju na Ukrajinu, Putin je nazvao „specijalnom vojnom operacijom“, a za samo 24 sata ruske trupe uspele su da zauzmu Černobiljsku elektranu i priđu na samo 30 kilometara od Kijeva.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Drugi dan ruske agresije na Ukrajinu obeležile se borbe u okolini Kijeva i ofanziva na Harkov, grad na istoku zemlje. Takođe, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage zauzele grad Černihiv na severu zemlje, ali i aerodrom Gostomelj u predgrađu Kijeva.

Trećeg dana u fokusu je prestonica Ukrajine, u kojoj su se prema navodima ukrajinskih zvaničnika, tokom noći čuli pucnji i eksplozije. Takođe, ukrajinski zvaničnici obajvili su fotografije granatirane stambene zgrade u Kijevu, u kojoj prema poslednjim podacima, nije bilo žrtva.

Sva današnja dešavanja u Kijevu, ali i celoj Ukrajini, možete pratiti u našem današnjem blogu uživo.

BONUS VIDEO Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram