Ukrajina Kijev eksplozija
Eksplozija u Kijevu Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Trećeg dana agresije Rusije na Ukrajinu borbe se vode u okolini glavnog grada Kijeva. Ruska vojska juče je zauzela aerodrom koji se nalazi u okolini ukrajinske prestonice, a prema pojedinim izveštajima i snimcima koje su preneli brojni svetski mediji, ruski tenkovi su viđeni u samom gradu, tačnije u Obolonu, na severu Kijeva.

Priredili: Milica Bajić, Ana Tašković i Andrej Pavićević

Šta znamo do sada? 

* U toku je treći je dan ruske invazije na Ukrajinu, fokus je na borbama u Kijevu

* Ruske snage ušle su juče u predgrađe grada, gde se čuje pucnjava i odjekuju eksplozije

* Putin je pozvao ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vođstvo, koje je nazvao „bandom narkomana i neonacista“

* NATO je najavio da će rasporediti dodatne trupe u zemlje istočne Evrope

* EU je juče uvela sankcije Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu, a novi paket snakcija uvele su i SAD i Velika Britanija

* Nemačka će ipak poslati vojnu pomoć Ukrajini „što je brže moguće“

* Zapad će Rusiji uvesti najstrože sankcije do sada i isključiti određene ruske banake iz sistema SWIFT

* Kijev su pogodile dve ogromne eksplozije, jedna na 20 kilometara od centra grada

00.27 – Ilon Mask uključio internet svojih satelita za Ukrajince

Desetak sati nakon što je Ukrajinski vice-premijer i ministar digitalne tranformacije Mihailo Fedorov preko Tvitera zatražio od Ilona Maska da uključi internet usluge svog Starlink sistema satelita u Ukrajini, Kijev indipendent je potvrdio da je Fedorova želja ispunjena:

„Satelitski sistem Starlink Elona Maska koji omogućava pristup internetu sada je aktivan u Ukrajini“.

00:20 – Ukrajina kaže da je ubila čečenskog generala

Ukrajinski diplomata Oleksander Šreba napisao je na Tviteru da se čečenski general Magomed Tušajev neće vratiti kući iz Ukrajine.

„Ruski general iz Čečenije Magomed Tušajev neće se vratiti kući iz Ukrajine. Šta si to izgubio u Ukrajini, Magomede, a?“, piše Šreba, koji je nekada vršio funkciju ambasadora Ukrajine u Austriji.

00:12 – Dve ogromne eksplozije u Kijevu 

Kako prenosi CNN, Kijev su pogodile dve ogromne eksplozije, jedna 20 kilometara udaljena od centra grada.

Novinari CNN-a koji su u Kijevu kažu da su eksplozije na nekoliko minuta osvetlile noćno nebo nad ukrajinskom prestonicom.

23:44 – Deset grčkih građana ubijeno u vazdušnim napadima

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis potvrdio je da je deset grčkih državljana ubijeno danas u vazdušnim napadima u blizini Mariupolja na jugoistoku Ukrajine.

„Deset nevinih civila grčkog porekla ubijeno je danas ruskim vazdušnim napadima blizu Mariupolja. Zaustavite bombardovanje odmah!“, napisao je premijer Grčke na Tviteru.

23:33 – Zapad Rusima ograničava mogućnost kupovine „zlatnih pasoša“ 

Evropska unija i njeni zapadni saveznici takođe će ograničiti mogućnost imućnih Rusa da kupuju državljanstvo drugih zemalja, navode lideri Zapada u saopštenju.

„…obavezujemo se da ćemo preduzeti mere za ograničavanje prodaje državljanstva — takozvanih zlatnih pasoša — koje će omogućiti bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima“, pišu oni.

23:28 – Najstrože sankcije Rusiji do sada: Zapad isključuje ruske banke iz SWIFT-a

Amerika, Francuska, Evropska unija, Velika Britanija najavile su nove, do sada najstrože i dugo očekivane sankcije Rusiji koje će određenom broju ruskih banaka uskratiti pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

„Mi, čelnici Evropske komisije, Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Država osuđujemo Putinov rat i napad na suvereni narod i državu Ukrajinu“, navode Zapadni lideri u zajedničkom saopštenju i dodaju da će ove mere „paralizovati Putinovu mogućnost da finansira svoju ratnu mašinu“.

23:02 – Kijev upozorava da bi najjači napad do sada mogao da počne svakog časa: „Rusija će napasti sa svim što ima“

„Za 30-60 minuta, Kijev će biti napadnut kao nikada ranije. Rusija će nas napasti sa svim što ima“, upozorava ukrajinska poslanica Lesia Vasilenko.

„Kijev se sprema za napad kao nikada ranije“, piše BBC i navodi da im je jedan ukrajinski poslanik kazao da će ih Rusija napasti „sa svim što ima“.

Sirene i upozorenja za novi vazdušni napad ovoga puta bili su „alarmantno konkretni“: „Dolazne rakete se očekuju za nekoliko minuta“, otkriva novinar BBC-a iz Kijeva.

23:01 – Nemačka se sprema da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione

Nemačko ministarstvo transporta napisalo je na Tviteru da ministar Volker Vising podržava blokiranju nemačkog vazdušnog prostora za ruske avione.

„Ministar Volker Vising podržava blokiranje nemačkog vazdušnog prostora za ruske avione. On je naredio da se sve pripremi za to“, saopštilo je ministarstvo.

22:40 – Boris Džonson: Daleko od toga da stvari idu Putinovim putem, „naravno“ da će Britanija primiti ukrajinske izbeglice

Nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijer Velike Britanije Borsi Džonson kazao je da je daleko od toga da sve ide Putinovim putem, upozorivši na „veoma sumorne dane pred Ukrajinom“.

Upitan da li će Velika Britanija primiti izbeglice iz Ukrajine, Džonson je odgovorio da će se to „naravno“ desiti i kazao da je Velika Britanija igrala „ponosnu i istorijsku“ ulogu u prihvatanju izbeglica u prošlosti.

22:15 – U Kijevu odjekuju sirene za vazdušni napad

Sirene za vazdušni napad počele su da odjekuju Kijevom, javllja novinar CNN-a iz ukrajinske prestonice i deli snimak situacije:

21:59 – Lufthansa otkazuje sve letove za Rusiju i prestaje da koristi ruski vazdušni prostor

Kako navode iz nemačke aviokompanije, Lufthansa će otkazati sve letove za Rusiju i prestati da koristi ruski vazdušni prosto na najmanje nedelju dana.

„Lufthansa neće koristiti ruski vazdušni prostor narednih sedam dana zbog trenutne i novonastale regulatorne situacije. Letovi za Rusiju biće obustavljeni tokom ovog perioda“, piše Lufthansa na Tviteru.

Lufthansa Foto: AP Photo/Michael Probst

21:38 – Zelenski razgovarao sa Džonsonom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Kako kaže Zelenski, njih dvojica su se dogovorili o „sledećim zajedničkim koracima“ u suprostavljanju Rusiji.

On je takođe rekao da je „zahvalan premijeru Britanije na njegovoj poziciji“ kao i na novim odlukama koje su doneli sa ciljem „unapređenja borbenih sposobnosti ukrajinske vojske“.

21:20 – Kijev Indipendent: Rusija pogodila dečiju onkološku bolnicu u Kijevu i ubila jedno dete

Kako piše Kijev Inidpendent, pozivajući se na izveštaj TSN-a, Ruska vojska pogodila je kijevsku dečiju onkološku bolnicu, usmrtivši jedno dete i povredivši dvoje.

Iz kijevskog lista takođe navode da svedoci prijavljuju da na Kijev pada više raketa sa više strana u isto vreme.

21:14 – Ukrajina zatvorila granice sa Rusijom i Belorusijom

Premijer Ukrajine Denis Šmihal saopštio je u svom video obraćanju da će Ukrajina zatvoriti svoje granice sa Rusijom i Belorusijom.

On kaže da će zatvaranje granica početi 28. februara i da će samo državljani Ukrajine imati pravo da pređu granicu iz Rusije i Belorusije.

20:31 – Roman Abramovič napustio Čelsi posle 20 godina na čelu kluba

Roman Abramovič, dosadašnji prvi čovek londonskog Čelsija, Rus navodno blizak Putinu koji je svoje bogatstvo, kako piše BBC, stekao u 1990-im zahvaljujući nafti i gasu, napustio je Čelsi uz objašnjenje:

„Tokom perioda od 20 godina na čelu Čelsija, sebe sam video kao čuvara kluba, čiji je zadatak da se pobrine da su svi uspešni koliko jesu danas kao i da gradi za budućnost dok takođe igra pozitivnu ulogu u zajednici. Uvek sam interes kluba stavljao na prvo mesto. Ostajem veran tim vrednostima. Zbog toga danas brigu o Čelsiju ostavljam Čelsijevoj dobrotvornoj fondaciji. Verujem da su oni u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača“, napisao je Abramovič u saopštenju.

20.14 – Jutjub sankcioniše ruske kanale

Nakon sličnog poteza Fejsbuka, Jutjub je danas blokirao prihode brojnim ruskim kanalima, uključujući i „Russia Today“ (koji je finansiran od strane ruske vlade).

„U svetlu vanrednih okolnosti u Ukrajini…pauziramo mogućnost da brojni kanali monetizuju na Jutjubu, uključujući nekoliko ruskih kanala koji su povezani sa nedavnim sankcijama“, navodi se u saopštenju Jutjuba-a.

20:04 – Srušen zvanični sajt Kremlja

Zvanični sajt Kremlja, www.kremlin.ru, renutno nije u funkciji.

Kako piše Skaj njuz, sajt je srušen nakon brojnih drugih izveštaja o sajber napadima na rusku vladu i sajtove državnih medija.

Oni podsećaju da rušenje sajta kancelarije ruskog predsednika dolazi uoči „sve upornijih onlajn poziva na naoružanje članova haktivističke zajednice, uključujući i Tviter naloge koji su istorijski povezani sa Anonimusima“.

19:59 – I Češka, Holandija i Portugal šalju pomoć Ukrajini

Portugal, Češka i Holandija, članice NATO-a, najavili su slanje vojne pomoći Ukrajini.

Češka će Ukrajini poslati naoružanje u vrednosti od 8.5 miliona dolara, otkrio je putem Tvitera češki premijer Petr Fiala.

Ukrajina će od Holandije dobiti dodatnih 200 protiv-vazdušnih raketa „Stinger“, a od Portugala 175 trupa.

„Holandija će Ukrajini isporučiti 200 protiv-vazdušnih raketa „Stinger“. Ostali odbrambeni materijali su već na putu“, kazao je savetnik premijera Holandije za spoljne poslove i odbranu Džefri van Leven.

19:34 – Bajden: Imamo samo dve opcije, jedna od njih je Treći svetski rat

U svom podkast gostovanju u emisiji Brajana Tajlera Kohena, američki predsednik Džo Bajden izjavio je da trenutno imamo dve opcije, od kojih je jedna Treći svetski rat.

„Imamo dve opcije. Da započnemo treći svetski rat i zaratimo sa Rusijom, fizički. Druga opcija je da osiguramo da zemlja koja se ponaša toliko suprotno međunarodnom pravu plati za to što je to uradila“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, jedan od njegovih ciljeva od samog početka ruske invazije na Ukrajinu je održavanje složnosti između Evropske unije i NATO-a.

„Moj cilj od samog početka je bio da se pobrinem da ceo NATO i Evropska unija budu na istoj strani. Jer ja mislim da je deljenje NATO-a jedina stvar koju je Putin mislio da može da uradi. A to se nije dogodilo“, kazao je američki predsednik u svom podkast gostovanju.

19:21 – Nemačka šalje Ukrajini 500 raketa i 1.000 raketnih bacača

Nemačka će Ukrajini poslati 1.000 raketnih bacača kao i 500 raketa „Stinger“, potrvdio je nemački kanelar Olaf Šolc.

„Ruska invazija označava prekretnicu. Naša je dužnost da podržimo Ukrajinu u njenoj odbrani od vojske Vladimira Putina koliko kog možemo“, kazao je Šolc.

19:10 – Zelenski: Odsecanje Rusije od SWIFT-a važna pobeda koja će Ruse koštati milijarde i milijarde

U svom video obraćanju naciji i svetu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da je Ukrajina uspela da nagovori Evropi da odseče Rusiju od SWIFT platnog sistema.

„Ovo je važna pobeda. Koštaće Ruse milijarde i milijarde. To je cena njegove invazije u leđa“, kazao je Zelenski.

19:04 – Nemačka podržala „ciljane“ SWIFT sankcije Rusiji 

Nemačka je podržala usvajanje „ciljanih i funkcionalnih“ ograničenja Rusiji u platnom sistemu SWIFT, prenosi BBC.

„Ono što nam je potrebno je ciljano i funkcionalno ograničenje SWIFT-a“, kazali su u zajedničkom saopštenju nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i nemački ministar ekonomije Robert Habek.

18:48 – Novi podaci: Na anti-ratnim protestima u Rusiji od četvrtka uhapšeno preko 3.000 ljudi

Prema novim podacima nezavisnog sajta za praćenje protesta OVD-Info, u Rusiji je od početka invazije na anti-ratnim protestima uhapšeno najmanje 3.052 ljudi.

„Tokom poslednja tri dana, uhapšeno je najmanje 3.052 ljudi“, piše u tvitu OVD-Info.

Najmanje 1.370 osoba uhapšeno je u Moskvi, a protesti i dalje traju u najmanje 27 gradova širom Rusije. Kako dalje navode iz OVD-Info-a, 467 ljudi je uhapšeno samo u subotu u 34 grada.

18:23 – Nemačka odobrila izvoz 400 raketnih granata u Ukrajinu

Nemačka je odobrila isporuku 400 raketnih granata (RPG) Ukrajini od strane Holandije.

Kako prenosi Rojters, odobrenje je potvrđeno iz kancelarije kancelara.

18:09 – Ruske trupe uništile ukrajinsku branu koja je blokirala vodu Krimu

Citirajući guvernera Krima Sergeja Aksionova, ruska agencija RIA javlja da su ruske snage uništile branu u ukrajinskom regionu Herson, koju su Ukrajinci izgradili 2014. godine kako bi Krimu onemogućili ili znatno otežali pristup vodi.

Pre nego što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Ukrajina je izgradila ovu branu i pregradila kanal koji je snabdevao Krim vodom i zadovoljavao 85 odsto njegovih potreba, podseća Rojters.

18:05 – Kolona tenkova se kreće ka granici u blizini Harkova

U izveštaju CNN-a vidi se ogromna kolona tenkova kako se kreće ka granici u blizini Harkova u Ukrajini. Noć je pala u Rusiji i Ukrajini dok ukrajinske snage nastavljaju da drže centar glavnog grada Kijeva. Zapadni zvaničnici upozoravaju da je pred nama „duga borba“.

17:50 –  Nemačka ukinula blokadu slanja oružja Ukrajini

Nemačka je odustala od blokade isporuke nemačkog ubojitog oružja Ukrajini preko trećih zemalja. Ova odluka je veliki zaokret u nemačkoj politici i mogla bi da omogući povećanje evropske vojne pomoći Ukrajini, pošto su mnoga oružja u Evropi bar delimično nemačke proizvodnje, što znači da Berlin ima pravo glasa o njihovoj upotrebi i izvozu, piše BBC.

17: 32 – Ambasador Srbije u Kijevu: Putevi su zakrčeni, u kontaktu smo s našim građanima

Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović izjavio je danas da su u ovom trenutku na snazi mere upozorenja na opasnost te da su u kontaktu sa državljanima Srbije koji trenutno pokušavaju da napuste tu zemlju.

„Čuju se detonacije“, rekao je Jovanović za RTS, i istakao da „što se tiče srpskih građana, onih koji nisu otišli iz Ukrajine nakon što je objavljena preporuka da to učine, neki su krenuli tokom jučerašnjeg dana, a neki prekjuče“. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

17:01 – Novi podaci o broju izbeglica

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske Pavel Sefernaker rekao je da je 115.000 ljudi prešlo u Poljsku iz Ukrajine od početka invazije. Samo četiri sata ranije on je naveo cifru od 100.000 prema agenciji Frens-Pres. U petak se smatralo da je 50.000 Ukrajinaca potražilo utočište u Poljskoj.

Foto:AP Photo/Anna Szilagyi

„Više od 150.000 ukrajinskih izbeglica je sada prešlo u susedne zemlje, polovina u Poljsku, a mnogi u Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju i šire“, napisao je u subotu šef UN za izbeglice Filipo Grandi.

16:46 – Rusija blokirala i Tviter

Rusija je blokirala pristup Tviteru nekoliko sati nakon što je društvena mreža sprečila oglašavanje ruskih medija na platformi. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

16:22 – Gardijan: Rusi kreću u totalni rat

Dopisnik Gardijana objavio je na Tviteru da je svim ruskim jedinicama naređeno da napreduju u svim sektorima. On dodaje da ruska agencija piše da je naređenje stiglo iz Ministarstva odbrane nakon što je Ukrajina odbila pregovore.

15:58 –  Amerikanci tvrde: Rusija poslala „desetine hiljada vojnika“ 

Rusija je navodno poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u protekla 24 sata, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Gardijan.

15:41 – Turska: Nismo još doneli odluku

Turska je saopštila da tek treba da donese odluku o zatvaranju svojih moreuza između Sredozemnog i Crnog mora za rusku mornaricu – uprkos ranijoj tvrdnji ukrajinskog predsednika.

15:11 – Ukrajina demantuje tvrdnje da je odbila pregovore

Ukrajina je negirala tvrdnje Kremlja da je odbila pregovore sa Rusijom. Mihail Podoljak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je da to nije istina i da je Rusija postavila „neprihvatljive uslove i ultimatumske zahteve“.

„Ukrajina, naravno nije dobila pregovore. Ukrajina i predsednik Vladimir Zelenski kategorički se odriču bilo kakvih neprihvatljivih uslova ili ultimativnih zahteva sa ruske strane“, rekao je Podoljak, prenosi Gardijan.

14:52 – Turska zabranila ruske ratne brodove u Crnom moru

Turska će zaustaviti ruske ratne brodove da prolaze kroz Crno more, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U tvitu, Zelenski je rekao da je ta zemlja obećala punu vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini. Turska će zaustaviti prolazak ratnih brodova kroz moreuz Dardanele i Bosfor, koji povezuje Crno more sa Sredozemnim.

14:48 – U Kijevu dignut most u vazduh

Dopisnik Gardijana iz Kijeva objavio je na Tviteru da je Ukrajina igla u vazduh most zapadno od grada, dok se borbe nastavljaju, u pokušaju da zaustave ili uspore bilo kakvo rusko napredovanje.

14:45 – Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Hrvatsku

Dok izbeglice iz Ukrajine masovno stižu na ukrajinsko-poljsku granicu, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je da je desetak ukrajinskih izbeglica već stiglo u Hrvatsku. Reč je o osobama koje su u Hrvatsku stigle po privatnoj liniji odnosno smestili su se kod svojih prijatelja ili porodice. Ošpširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

Foot:REUTERS/Bernadett Szabo

14:40 – Vilijam i Kejt podržali Zelenskog

Princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton izjavili su da su uz ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. To je redak javni komentar o politici za vojvodu i vojvotkinju od Kembridža nakon što su upoznali Zelenskog i njegovu suprugu Olenu 2020. godine.

14:36 – Kremlj tvrdi: Ukrajinska strana odbila pregovore

Ukrajinska strana odbila je pregovore sa Rusijom, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenose RIA Novosti. Peskov je rekao da je, čekajući pregovore, Putin naredio da se pauzira desant na Ukrajinu.

„Plan je od jutros ponovo aktiviran i kretanje osnovnih snaga ruske vojske se nastavlja“, rekao je on.

14:35 –  Orban: Mađarska podržati sve sankcije EU prema Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će podržati sve sankcije EU protiv Rusije i da neće blokirati nijednu. Govoreći na granici Ukrajine i Mađarske, on je rekao da podržava mirnovne pregovore.

„Mađarska je jasno stavila do znanja da podržava sve sankcje, tako da nećemo ništa blokirati. Ono što premijeri EU budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo“, rekao je.

Viktor Orban Foto:REUTERS/Bernadett Szabo14:30 – Italija podržava izbacivanje Rusije iz SWIFT-a

Italijanski premijer Mario Dragi uputio je danas ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom jasnu podršku italijanske vlade svakom koraku koji vodi do izbacivanja Rusije iz medjunarodnog platnog sistema SWIFT. Dan ranije, Dragijev ministar finansija je izrazio sumnju da će Italija pristati na takav potez jer bi to komplikovalo kupovinu prirodnog gasa od Rusije. Oko 45 odsto gasa Italija nabavlja iz Rusije.

Dragijev kabinet je saopštio da je premijer rekao Zelenskom da će Italija pružiti pomoć Ukrajini u odbrani od ruskih napada.

13:40 – AFP: Mapa vojnih akcija u Kijevu

13:40 – Turski ministar spoljnih poslova pozvao Rusiju da zaustavi vojnu operaciju

Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova, pozvao je Rusiju da zaustavi vojnu operaciju u UKrajini.

Tusko ministarstvo spoljnih poslova je ponovilo svoju ponudu da Ankara bude mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Odnosi između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina su bili dobri, ali Turska sada zauzima nezgodnu poziciju.

13:34 – Australija zabranila emitovanje ruske televizije

Australija je suspendovala emitovanje kanala „Russia Today“, objavio je ovaj kanal na Telegramu. Za sada nisu saopšteni dodatni detalji.

Ranije ove nedelje, finski operater Elisa uklonio je RT iz svog paketa u znak podrške Ukrajini. Takođe, služba za zaštitu prava potrošača u Estoniji naložila je da se zaustavi ponovno emitovanje nekih ruskih TV kanala.

13:18 – Ukrajinska vojska nabrojala ruske gubitke

Do 24. februara, Rusija je izgubila 14 aviona, osam helikoptera, 102 tenka, 536 oklopnih vozila, 15 teških mitraljeza i jedan projektil BUK, saopštila je ukrajinska vojska, a prenosi „Kijev Independent“.

13:10 – Kijev uvodi policijski čas

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko od subote uveče uvodi policijski čas koji će trajati od 17 do osam sati ujutru „radi efikasnije odbrane prestonice i bezbednosti njenih stanovnika“. Policijski čas će trajati do 28. februara ujutru.

„Svi civili na ulici tokom policijskog časa smatraće se pripadnicima diverzantsko-izviđačkih grupa neprijatelja. Molim vas da se prema situaciji odnosite sa razumevanjem i ne izlazite napolje“, navedno je.

12:39 – Ministarstvo odbrane Rusije: Nema ruskih žrtava u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije nije prijavilo nijednu žrtvu u vojnom sukobu u Ukrajini.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

U saopštenju od subote rusko Ministarstvo odbrane navodi samo gubitke vojne opreme na ukrajinskoj strani. Sa suprotne strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su snage te zemlje ubile „stotine“ ruskih vojnika.

12:22 – Francuska zaplenila ruski brod u Engleskom kanalu

„Rojters“ piše da su francuske vlasti zaplenile ruski brod jer veruju da bi mogao biti povezan sa kompanijom za koju se sumnja da je prekršila trgovinske sankcije povezane sa ratom u Ukrajini .

„Ruski teretni brod dugačak 127 metara pod nazivom ‘Baltički lider’ koji je prevozio automobile presrela je francuska mornarica preko noći u Lamanšu i dopratila ga do luke Bulonj-sur-Mer u severnoj Francuskoj. Odvezen je u francusku luku na zahtev francuske vlade jer se sumnja da pripada kompaniji koja je na meti sankcija EU protiv Moskve. Francuske granične snage trenutno istražuju teretni brod“, rekao je zvaničnik, a preonosi BBC.

12:10 – „Ruske snage na 30 km od Kijeva“

Velika Britanija je saopštila da je većina ruskih snaga na oko 30 kilometara od centra Kijeva. Ministarstvo odbrane objavilo je u subotu ujutru da „Rusija tek treba da preuzme kontrolu na vazdušnim prostorom iznad Ukrajine“. Kao se dodaje, „ruske žrtve će verovatno biti veće nego što je Kremlj očekivao ili priznao“.

12:05 – Vladimir Zelenski: Pobedićemo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je održao jutros brifing za novinare i rekao je da će njegova zemlja pobediti ruske snage. Kako je rekao, vladine snage i dalje kontrolišu Kijev i „ključne tačke u gradu“. Rekao je da će ukrajinske snage pobediti.

„Odoleli smo i uspešno odbijamo napade neprijatelja. Borbe se produžavaju. U mnogim gradovima i delovima zemlje. Kijev i ključne gradove oko prestonice kontroliše naša armija. Okupatori su hteli da blokiraju centar naše države i da ovde postave svoje marionete kao u Donjecku. Slomili smo njihovu zamisao,“ rekao je Zelenski.

11:31 – Medvedev: Vreme je da se zaključaju amabasade

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi Rusija mogla da prekine diplomatske veze sa zapadom. U objavama na društvenim mrežama, on je rekao da je vreme da se „zaključaju ambasade” i da će Moskva nastaviti kampanju u Ukrajini.

On je rekao da bi suspenzija članstva Rusije u Savetu Evrope mogla da znači da bi Rusija mogla da vrati smrtnu kaznu.

10:55 – Makron: Ovaj rat će potrajati i ostaviće trajne posledice

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je danas uverenje da će rat trajati i upozorio da će ruska invazija na Ukrajinu umati teške posledice po Evropljane. Makron je danas na Poljoprivrednom sajmu u Parizu rekao da će invazija uticati na izvoz sirovina i namirnica, kao i na cene energenata.

„Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano izabrao (predsednik Rusije Vladimir) Putin. Ovaj rat će trajati i sve krize slede ostaviće trajne posledice. Moramo da se pripremimo sa dosta odlučnosti i solidarnosti“, izjavio je Makron.

10:50 – Ukrajinske snage su odbile napad 60 ruskih padobranaca kod Lavova

Snage države Ukrajine uspele su da odbiju napad 60 ruskih padobranaca kod Lalova, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij je rekao da su se ruski vojnici povukli nakon sukoba sa vojskom u Brodiju, u zapadnoj Ukrajini.

10:45 – Most koji povezuje oblasti pod ruskom kontrolom sa Ukrajinom obavijen je dimom

Zvuk granatiranja čuo se jutros u gradu Hersonu u Ukrajini, severno od poluostrva Krim, od 8 sati jutru.

Do 11 sati most – koji povezuje oblasti pod ruskom kontrolom sa Ukrajinom – bio je prekriven dimom od trave oko njega koja se zapalila.

Granatiranje se nastavilo napred-nazad, a tim CNN-a je mogao da vidi kroz dim oklopna vozila na mostu koji se kreću ka ukrajinskoj strani. CNN nije mogao da potvrdi kome pripadaju.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

10:40 – Zelenski: Vreme je da se odluči o članstvu Ukrajine u EU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da je sada „ključni trenutak“ za odlučilvanje o članstvu njegove zemlje u Evropskoj uniji. On se o tome oglasio na Tviteru.

„Odlučan trenutak da se jednom zauvek zatvori dugogodišnja diskusija i donese odluka o članstvu Ukrajine u EU. Razgovarao sam sa predsednikom Evropskog saveta o daljoj efikasnoj pomoći i herojskoj borbi Ukrajinaca za njihovu slobodnu budućnost“, tvitovao je na svom nalogu Zelenski.

10:20 – Kina je jedina koja može da pomogne Rusiji, ali je oprezna

Kina je trenutno jedini prijatelj koji Rusiji može da pomogne da ublaži uticaj ekonomskih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, medjutim nema naznaka da je spremna da na taj način potencijalno žrtvuje svoj ulazak na američko i evropsko tržište, piše američka novinska agencija AP.

Čak i da Peking želi, sposobnost da pomogne predsedniku Rusije Vladimiru Putinu je ograničena.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

10:10 – Ukrajinci beže od invazije

Ukrajinci masovno napuštaju svoju zemlju bežići od ruske invazije. Beži preko granice pešice, vozom, autom i slično.

Pogranični gradovi i sela kao što su Palanca, Siret, Botošani, Beregšurani i Medika sada su mesta koja se nose sa novim izbegličkim izazovom.

Postoje i logistički problemi vlasti u tim mestima. Oni ne znaju koliko tačno ljudi beži od rata. Un procenjuje da je 100.000 ljudi pobeglo iz Ukrajine u poslednjih 48 sati. Više stotina hiljada je interno raseljeno.

Foto:REUTERS/Bernadett Szabo

10:05 – „Glavni ciljevi i dalje u rukama Ukrajinaca“

Ministar oružanih snaga Velike Britanije Džejms Hepi upravo govori u emisiji BBC Danas i ističe da su svi ciljevi nad kojima je Rusija htela da preuzme kontrolu u prvom dana napada i dalje u rukama Ukrajinaca.

Ruske snage aktivne u Kijevu su jedinice specijalnih snaga i padobranci ali glavne ruske oklopne kolone ostaju nešto severnije od grada, rekao je on. Pohvalio je ukrajinski otpor.

„Ono što je pred Ukrajinom su dani i nedelje potpune brultanosti, ali oni rade neverovatan posao“, rekao je on.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

10:00 – Poginulo ukupno 198 ljudi

Broj mrtvih do sada u ruskoj invaziji u Ukrajini je najmanje 198 ljudi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Među poginulima je i troje dece. Novinaska agencija Interfaks je citirala ministarstvo navodeći da je povređeno 1.115 ljudi, uključujući 33 dece.

Rojters je rekao da nije jasno da li je ministarstvo mislilo samo na civilne žrtve, prenosi Gardijan.

09:55 – Borbe su nastaljene u Sumiju

Borbe su obnovljene u Sumiju, na severoistoku Ukrajine, a lokalna administracija je poručila ljudima da ostanu kod kuće.

Snage teritorijalne odbrane angažovane su sa ruskom vojskom, navodi Rojters. U izveštajima iz Kijeva se navodi da su borbe nastavljene jutros.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

09:45 – Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen.

U tvitu je rekao da su razgovarali o pomoći EU Ukrajini i da se nada da će dobiti njihovu podršku.

„Ukrajina se sa oružjem u rukama bori protiv osvajača, brani svoju slobodu i evropsku budućnost. Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen o efektivnoj pomoći našoj zemlji u ovoj herojskoj borbi. Verujem da i EU bira Ukrajinu“, rekao je on.

09:30 – Ukrajinska ambasada iz Moskve se evakuiše u Letoniju

Ovu vest je jutros preneo Rojters, a saoptilo ju je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

„To je bila njihova molba, spremno smo se složili. Mi im pomažeomo u tom procesu i pomažemo im da se smeste“, rekao je Janis Bekeris.

Poslednjih dana kod zgrade su se odvijali tihi antiratni protesti, a pojedini Rusi su napolju polagali cveće.

09:25 – Požari preko noći na kijevsku auto-putu

Deo auto-puta Prospekt Peremohi u blizini centralnog Kijeva sinoć se pretvorio u ratnu zonu, a na jednom od snimaka se vidi kako požari bukte duž ključnog puta koji ide u pravcu istok-zapad od centra grada, prenosi BBC.

Prema izveštajima medija, snimak je zabeležen u blizini prestoničke metro stanice Barestejska samo 4 kilometara od zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo odbrane Ukrajine.

09:20 – Japan se još nije izjasnio da li će uvesti sankcije Rusiji

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i državni sekretar SAD Entoni Blinken saglasili su se danas da je neophodno pravilo odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu kako ne bi postala „pogrešna lekcija“.

Hajaši nije želeo da prokomentariše da li će se Japan pridružiti sankcijama SAD, Velike Britanije i Evropske unije predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Dodao je da će Japan ostati na vezi sa ostalim članicama Grupe sedam i drugim liderima prateći razvoj dogadjaja.

Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky

09:17 – Rusija uložila veto na rezoluciju UN da se prekine invazija na Ukrajinu

Rusija je stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se zahteva od Moskve da odmah prekine napad na Ukrajinu i povuče sve trupe. To je bio očekivan potez, ali su SAD i saveznici najavili globalnu izolaciju Rusije.

Za je bilo 11 glasova, Rusija je glasala ne, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani, što je pokazalo značajno, ali ne potpuno protivljenje invaziji.

Foto: REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY

09:15  – Rusi demantuju da su gađali stanovnike u Kijevu

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo u subotu da je pokrenulo napade krstarećim raketama na ciljeve u Ukrajini, ali tvrde da su ciljali isključivo vojnu infrastrukturu, pošto su se pojavili video snimci na kojima se vide pogođene zgrade u Kijevu.

„Oružena snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dugog dometa krstarećim raketama iz vazduha i mora na objekte ukrajinske vojne infrastrukture“, rekao je general-major Igor Konašenkov u video izjavi.

„Još jednom naglašavam da je vatra usmerena samom na objekte vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine, isključujući oštećenje stambene i društvene infrastukture“, dodao je on.

REUTERS/Gleb Garanich

09:10 – Evakuacija povređenih iz pogođene zgrade

Ukrajinski ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je slike stambene zgrade u Kijevu koja je oštećena rano jutros, a na kojima se vide kako radnici hitne pomoći pomažu u evakuaciji stanovnika.

Na fotografijama se vidi nekoliko sambenih jedinica koje su potpuno raznete, a na jednoj zgradi se vidi kako zjapi rupa.

Trotoar ispred zgrade je zatrpan ruševinama. Na jednoj fotografiji se vidi kako dvojica radnika hitne pomoći odvode ženu sa lica mesta, dok drugi trče u pozadini.

08:48 – Dvoje dece među 35 povređenih u Kijevu, kaže gradonačelnik

U teškim borbama tokom noći u Kijevu povređeno je 35 ljudi, uključujući dvoje dece, saopštio je gradonačelnik, piše Gardijan.

Nisu dostupni dodatni detalji, ali u posebnom izveštaju „Rojtersa“ koji se poziva na savetnika ministarstva unutrašnjih poslova, nije bilo mrtvih u stambenom bloku koji je navodno pogođen ruskom raketom.

REUTERS/Gleb Garanich

08:19 – Rusija preuzela kontrolu nad gradom Melitopoljom

Ruska vojska uspostavila je potpunu kontrolu nad Melitopoljom, gradom na jugu Ukrajine, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Naveo je da ruski vojnici preduzimaju sve mere da „osiguraju bezbednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi“, prenosi RIA Novosti.

08:07 – Objavljen snimak granatiranja zgrade 

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je ruska granata pogodila stambenu zgradu u aveniji Lobanovski 6, u centru Kijeva, prenosi Gardijan.

Na snimku koji je podelila pres-služba Vladimira Zelenskog vidi se kako projektil eksplodira šaljući dim i krhotine u dnevnu sobu stana. Takođe, objavljene su i fotografije na kojima se vidi da zgrada još uvek gori u subotu ujutro i da je načinjena velika materijalna šteta. Broj žrtava nije poznat. Vatrogasci su pomogli povređenima, iznevši jednu ženu na ulicu preko ruševina.

07:53 – Kuleba objavio fotografiju bombardovne zgrade u stambenom naselju u Kijevu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba objavio je jutros fotografiju bombardovane zgrade iz stambenog naselja u Kijevu.

„Kijev, naš divan, miran grad, preživeo je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga, projektilima. Jedan od njih udario je u stambenu zgradu u Kijevu. Zahtevam od sveta: potpunu izolaciju Rusije, proterivanje ambasadora, embargo na naftu, uništenje njene ekonomije. Zaustavite ruske ratne zločince!“,napisao je uz fotografiju.

07:44 – Ukrajina tvrdi: 3.500 ruskih vojnika je ubijeno do sada

Ukrajinska vojska objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da je više od 3.500 ruskih vojnika ubijeno, a skoro 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 aviona, osam helikoptera i 102 tenka, prenosi BBC.

Rusija do sada nije priznala da ima žrtava.

07:35 – Ruska vojska zauzela hidroelektranu

Ruske trupe osvojile su danas hidroelektranu na severu Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike, a prenela agencija Interfaks. Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, gradu u Kijevskoj oblasti, na reci Dnjepar.

07:27 – Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko gradova

UKrajinski medij „Kijev post“ objavio je jutros da su se sirene za vazdušne napade oglasile u više gradova Ukrajine, uključujući Lavov, Uman, Vinicu i Rivne.

07:18 – Ukrajinski PVO u akciji iznad Odese

Aleksandar Sčerba, bivši ambasador Ukrajine u Austriji, objavio je snimak za koji navodi da je iz Odese. Na snimku se vidi ukrajinski PVO koji je koji je tokom noći branio grad.

07:05 – Zelenski se oglasio rano jutros

Ukrajinski predsednik Zelenski objavio je jutros još jedan snimak iz centra Kijeva.

„Postoji mnogo lažnih informacija na društvenim mrežama da pozivam našu vojsku da položi oružje i da se evakuiše. Ja sam ovde. Nećemo položiti oružje. Mi ćemo braniti našu državu“, rekao je.

06:52 – Zelenski odbio evakuaciju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbio je ponudu Vašingtona da mu pomogne u evakuaciji iz Ukrajine, pišu američki mediji.

Zelenski je rekao da je „borba ovde. Potrebna mi je municija, a ne prevoz“, preneo je AP, pozivajući se na višeg obaveštajnog zvaničnika koji je upućena u razgovor.

Vašington post je takođe citirao američke i ukrajinske zvaničnike koji su rekli da je američka vlada spremna da pomogne Zelenskom.

Pročitajte još:

06:48 – 350 miliona dolara vojne pomoći od SAD za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden dao je instrukcije američkom Stejt departmentu za 350 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini. U memorandumu državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, Bajden je naložio da 350 miliona dolara bude dodeljeno kroz Zakon o stranoj pomoći za odbranu Ukrajine.

06:42 – Lansirane rakete sa Crnog mora 

Britanski BBC piše da su jutros lansirane rakete na Ukrajinu iz Crnog mora. Takođe, navode da postoje brojni izveštaji o vazdušnim udarima u nekoliko oblastima.

06:36 – Ukrajinski MUP: U toku su aktivne borbe u Kijevu

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je civile na „aktivne borbe“ ulicama Kijeva. U objavi na Fejsbuku u subotu, ministarstvo je navelo:

„Na ulicama našeg grada se vode aktivne borbe. Molim vas ostanite mirni i budite maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne napuštajte ga sada. Ako ste kod kuće ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primer u kupatilu, i pokrijte se nečim što će sprečiti povrede od fragmenata metaka.
Ako čujete sirene idite odmah u najbliže sklonište!“, navedeno je.

06:35 – Eksplozije u Kijevu

U subotu ujutro prijavljene su eksplozije u glavnom gradu Ukrajine, nakon višednevnih teških borbi na periferiji dok su ruske trupe napredovale prema gradu. Pucnjava se čula i u blizini centra grada, javlja CNN.

06:32 – Mapa eksplozija i upada ruske vojske u Ukrajinu tokom prvih 48 sati rata

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

06:30 – Počeo treći dan rata u Ukrajini

Po nalogu predsednika Vladimira Putina vojska Rusije u četvrtak rano ujutru započela je napad na Ukrajinu. Putin je to nazvao „specijalnom vojnom operacijom“, a za samo 24 sata ruske trupe uspele su da zauzmu Černobiljsku elektranu i priđu na samo 30 kilometara od Kijeva.

Ukrajina
Ukrajina Foto:REUTERS/Umit Bektas

Drugi dan ruske agresije na Ukrajinu obeležile se borbe u okolini Kijeva i ofanziva na Harkov, grad na istoku zemlje. Takođe, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage zauzele grad Černihiv na severu zemlje, ali i aerodrom Gostomelj u predgrađu Kijeva.

Opširnije o dešavanjima tokom jučerašnjeg dana pročitajte u našem blogu.

BONUS VIDEO Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare