Vladimir Putin Foto:Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia

Tokom današnjeg govora na ceremoniji pripajanja ukrajinske teritorije, Vladimir Putin je po prvi put poslao jasnu poruku Kijevu.

Putin je pozvao Ukrajinu da „hitno prestane sa svim vojnim akcijama i ratom koji je pokrenula 2014. godine“ dodavši da se „Kijev mora vratiti za pregovarački sto“.

„Otvoreni smo za pregovore i rekli smo to puno puta. Ali, ukrajinske vlasti moraju poštovati volju naroda“, rekao je Putin misleći na referendume održane prošle nedelje u okupiranim regionima.

„Štitićemo našu zemlju koristeći sve naše snage i učinićemo sve da naš narod bude siguran“, rekao je Putin.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ceremonija potpisivanja ukaza u Moskvi kasnila je više od pola sata, nakon čega se Vladimir Putin pojavio u prepunoj Georgijanskioj sli u Kremlju. On je održao govor koji je trajao oko 40 minuta, nakon čega je usledilo potpisivanje ukaza.

Na početku svog govora, Putin je istakao da su stanovnici Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja jasno iskazali svoju volju, a ona glasi da žele da budu deo Rusije.

„Znate da su u Donjecku, Zaporožju, Hersonu i Lugansku održani referendumi. Glasovi su prebrojani i ljudi su odlučili, bez ikakve sumnje. Danas ćemo potpisati sporazume o pripojenju. To je volja miliona ljudi“, rekao je Putin.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon uvodnog dela, on je zatražio minut ćutanja za sve vojnike koji su poginuli u Donbasu, a ženama u Rusiji pokušao da objasni zašto je njihova žrtva sada neophodna.

„Danas želim posebno da se obratim vojnicima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, pa tako i njihovim ženama i deci. Oni moraju razumeti za što se borimo“, rekao je Putin, a onda veći deo svog govora posvetio zapadnim zemljama.

BONUS VIDEO Putin poručio Kijevu i njegovim gazdama na zapadu: „Svi koji žive u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju postaju naši građani“

Komentari

Svi komentari (2)