Vladimir Putin i Si Đinping
Vladimir Putin i Si Đinping Foto: TANJUG/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nekoliko kineskih zvaničnika proglasilo je Vladimira Putina "ludim" i tvrde da Peking misli da će Rusija propasti u ratu u Ukrajini i da će iz sukoba izaći kao "mala sila".

Nekoliko kineskih zvaničnika upozorilo je Peking ne sme „jednostavno da sledi Rusiju“ i slepo podržava rat u Ukrajini.

„Putin je lud“, rekao je jedan kineski zvaničnik za Financial Times. „Odluku o invaziji donela je vrlo mala grupa ljudi. Kina ne bi trebala jednostavno da sledi Rusiju“.

Zvaničnici su rekli da veruju da Rusija neće uspeti da pobedi u ratu u Ukrajini – a zbog uticaja tako skupog i smrtonosnog sukoba Moskva će postati „mala sila“ sa oslabljenom ekonomijom i lošim položajem na svetskoj sceni.

Oštri komentari kineskih zvaničnika, od kojih neki optužuju Putina da je „lud“, označavaju značajnu prekretnicu u navodno prijateljskim odnosima između Rusije i Kine – samo mesec dana nakon što su dve zemlje obećale da će produbiti svoje bilateralne odnose.

Sada se čini da predsednik Si Đinping možda daje sve od sebe da se preko svojih zvaničnika distancira od Putina i njegovog rata, jer se kineski lider sada fokusira na poboljšanje svojih diplomatskih odnosa sa Zapadom.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci, Si je prestao da javno kritikuje Putina zbog rata, ali u novembru je izdao direktno upozorenje ruskom predsedniku da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini u svom najvećem javnom prekoru koji je do sada upućen Kremlju.

U javnosti je kinesko ministarstvo spoljnih poslova uglavnom ponavljalo ruske floskule o ekspanzionizmu NATO-a, „hladnoratovskom mentalitetu Zapada“ i osuđivalo novinare zbog korišćenja reči „rat“ ili „invazija“.

Ali kako su moskovske snage razbijene na bojnom polju, kineski ton se promenio. Na samitu u Uzbekistanu u septembru, Putin je bio primoran da javno prizna da je Si imao „pitanja i nedoumice“ nakon sastanka s njim.

Sada izgleda da Si pokušava da se distancira od Putina i njegovog rata kao deo šire strategije za poboljšanje odnosa Kine s Evropom, kao i svog imidža kod kuće nakon retkih protesta širom zemlje zbog njegove katastrofalne politike „nultog kovida“.

***

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar