Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Mediji sugerišu da je beloruski lider došao u Rusiju da bi dobio još jedan zajam, ali je Lukašenko to demantovao. U kratkim izjavama novinarima u Sočiju Putin je ponovio da je Rusija najveći privredni partner Belorusije, a Lukašenko zahvalio i pohvalio rusku vakcinu protiv koronavirusa "Sputnjik V" čija će proizvodnja u martu početi i u Belorusiji. Osim razgovora, na rasporedu dvojice lidera je i zajedniki ručak, te skijanje u popularnom odmaralištu na Crnom moru.

Putin i Lukašenko počeli su danas razgovore u Sočiju, u trenutku kada se obojica lidera suočavaju sa masovnim protestima u svojim zemljama i sve većim pritiskom Zapada.

Ruski mediji citirali su Lukašenka kako je tokom sastanka rekao da je ostalo šest, ili sedam [integracionih] mapa puta, od predviđenih 33, koje treba izraditi u okviru šireg „akcionog plana“ o zajedničkoj saradnji.

„Svi ostali su spremni za potpisivanje“, rekao je on.

Putin i Lukašenko, kako je prošle nedelje najavljeno iz Kremlja, razgovaraće o ekonomskim vezama, energetici, sigurnosti i integraciji.

Lukašenko se već dugo pokušava predstaviti kao kočnica pritiska Moskve da se Belorusija spoji sa Rusijom, piše stranica RSE na engleskom jeziku.

Ali, sedam meseci uličnih protesta od spornih predsedničkih izbora u Belorusiji stavilo je lidera te zemlje u defanzivu i on se naizgled više oslanjao na Putinovu podršku.

EU je ranije uvela sankcije Belorusiji zbog represije mirnih demonstranata, opozicije i medija od avgusta prošle godine kada su održani izbori na kojima je Lukašenko odneo pobedu za koju opozicija ali i EU smatraju da je nameštena.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto:Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Podsetimo, ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se 22. februara da će pripremiti sankcije za četiri viša ruska zvaničnika u uglavnom simboličnom odgovoru na zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekla su trojica EU diplomata, prenosi Reuters.

Na rasporedu dvojice lidera je i zajedniki ručak, te skijanje u popularnom odmaralištu na Crnom moru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare