Viktor Medvedčuk i Vladimir Putin Foto: PA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Oksana Marčenko, supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka pozvala je London da zameni zarobljene Britance u Donbasu za njenog muža. Ona je zatražila od rođaka Britanaca, koje su zarobili ruska i donjecka vojska, da dobiju dozvolu za razmenu iz Londona.

Apelujem na porodicu i prijatelje Ejdena Eslina i Šona Pinera – Eslin Anđela, Nejtan i Šenon Vud, Derbi i Evan Piner. U vašoj je moći da zatražite od premijera vaše zemlje Borisa Džonsona da utiče na ukrajinsko rukovodstvo i da postignete oslobađanje Ejdena i Šona tako što ćete ih zameniti za ukrajinskog opozicionog političara kojeg su uhapsile kijevske vlasti – mog muža Viktora Medvedčuka“, rekla je ona u video poruci, prenose RIA novosti.

SBU je u utorak objavila hapšenje poslanika Rade i lidera stranke Opoziciona platforma – Za život Viktora Medvedčuka, koji je bio u kućnom pritvoru, ali je nestao krajem februara, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Viktor Medvedčuk Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U oktobru 2021, političar je optužen za izdaju i pomaganje terorizma. Prema istražiteljima, Medvedčuk je 2014. godine, u dosluhu sa rukovodstvom Ukrajine, organizovao isporuku uglja sa teritorije Donbasa koja nije pod kontrolom Kijeva.

Marčenko je nekoliko dana nakon hapšenja njenog muža optužila vlasti u Kijevu da su „tukle njenog supruga“. Ona je istakla da je Medvedčuk „politički zatvorenik“ i istakla je da nema sumnje da je pretučen nekoliko sati nakon hapšenja.

Ona je pozvala da se zaustavi „fizičko i psihičko mučenje“, navodi ruska agencija TASS.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Nema sumnje da je moj muž proganjan iz političkih razloga suprotno zakonima Ukrajine i međunarodnom pravu“, dodala je ona.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj pratiti sudbinu Medvedčuka i pozvao evropske političare da to učine.

PROČITAJTE JOŠ:

Marčenko je snimila video poruku ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u kojoj zahteva oslobađanje njenog supruga. Istog dana je zatražila od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da pomogne u oslobađanju Medvedčuka.

Podsećamo, Medvedčuk, pored toga što je lider proruske opozicione stranke u Ukrajini, blizak je prijatelj i kum Vladimira Putina. Iako se veći deo života zvanično bavio samo advokaturom, Forbs je njegovo bogatstvo procenio na 620 miliona dolara.

Medvedčuk i Vladimir Putin upoznali su se 2003. godine, kada je sada pritvoreni političar bio na funkciji šefa predsedničke administracije. Samo godinu dana kasnije ruski predsednik postao je kum Medvedčukove ćerke Darje. To je bila izričita želja supruge Viktora Medvedčuka – Oksane Marčenko, koja je jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljki u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar