Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia, BULENT KILIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Rusija danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom nakon referenduma koji nisu međunarodno priznati.

„Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj – potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor – da budu sa svojom otadžbinom“, naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, „vlasti uspostavljene u Kijevu posle puča 2014. godine pokušale su da zaplaše stanovnike tih regiona, da im oduzmu pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti i sudbini i da im oduzmu kulturu, tradiciju i maternji jezik“.

„Ali ništa i niko ne može da slomi volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu“, istakao je Putin i ocenio da su ljudi tu „svesnu, dugo očekivanu i zaista narodnu odluku doneli na referendumima potpuno u skladu sa međunarodnim standardima“.

Vladimir Putin Foto: Agency / ddp USA / Profimedia

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona.

Pročitajte još:

„I mi ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve“, istakao je Putin.

Podsetimo, referendumi o ulasku samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su u periodu od 23. do 27. septembra 2022. godine.

Nakon toga su 30. septembra u Kremlju potpisani sporazumi o prijemu tih ukrajinskih regiona u sastav Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar