Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin će biti domaćin vođa Jermenije i Azerbejdžana u nastojanju da pomogne u postizanju dogovora oko dugotrajnog sukoba između dva suseda, saopštio je danas Kremlj.

Putin će razgovarati u ponedeljak u Sočiju sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinijanom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.

Kremlj je naveo da će vođe razgovarati o primeni mirovnog sporazuma iz 2020. postignutog uz posredovanje Rusije i o daljim koracima za jačanje stabilnosti i bezbednosti Kavkaza, dodajući da će pitanja vezana za obnavljanje i razvoj trgovine i ekonomskih i trasportnih veza takođe biti razmatrana.

Dva suseda, bivše sovjetske republike, su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno Karabaha koji je deo Azerbejdžana ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga uz podršku Jermenije od kraja separatističkog rata 1994. godine.

Tokom šestonedeljnog rata 2020. Azerbejdžan je povratio velike delove Nagorno Karabaha i susednih teritorija koje su bile pod kontrolom jermenskih snaga. Više od 6.700 ljudi stradalo je u tim borbama, koje su završene mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Rusije. Moskva je rasporedila oko 2.000 vojnika u toj oblasti da služe kao mirovne snage.

Poslednjih meseci EU i SAD su preuzele inicijativu u pregovorima o postizanju mirovnog sporazuma, dok je Moskva zapteljana u svojoj vojnoj intervenciju u Ukrajini.

Nova runda neprijateljstava ipak je izbila u septembru kada je više od 200 vojnika ubijeno na obe strane u dva dana jakih borbi. Jermenija i Azerbejdžan su optuživale jedna drugu za izazivanje tih borbi.

Putin je sredinom oktobra rekao da će pozvati Pašinijana i Alijeva na novi zajednički susret u Rusiji.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar