Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV/ MEKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML, Natanael Natanael Alfredo Nemanita Ginting / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Na hiljade demonstranata se tokom prošlog meseca okupljalo ispred moldavske predsedničke palate i zahtevalo da prozapadno nastrojena predsednica Maja Sandu ode sa funkcije. Međutim, oni to nisu činili zbog ličnog nezadovoljstva, već iza svega stoji ruska struja koja je godinama najjača opoziciona strana u ovoj zemlji, a koja sada zajedno za ruskim FSB-om želi da dovede do pada vlade ove zemlje i potpuno je destabilizuju.

Kako piše Vašington post, čovek koji stoji iza demonstracija je Ilan Šor – lider opozicione stranke u egzilu u Izraelu – koji prima naređenja direktno iz Moskve.

Takođe, jedan visoki ruski političar pohvalio je Šora kao „dostojnog dugoročnog partnera“ i čak je ponudio regionu Moldavije na čelu sa Šorovom strankom jeftin sporazum o ruskom gasu.

Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Šor je vodeća ličnost u naporima Kremlja da potkopa ovu bivšu sovjetsku republiku, a to dokazuju i obaveštajni dokumenti i intervjui sa moldavskim, ukrajinskim i zapadnim zvaničnicima.

Dokumenti — deo gomile osetljivih materijala do kojih su došli ukrajinski obaveštajci i u koje Vašington post imao uvid — prikazuju na koji način Moskva nastavlja da manipuliše zemljama u istočnoj Evropi čak i u trenutku kada njena vojna kampanja u Ukrajini posustaje.

Sredstva za njihovo sprovođenje dobijaju se iz različitih kanala. FSB je usmerio desetine miliona dolara iz nekih od najvećih ruskih državnih kompanija da neguje mrežu moldavskih političara i preorijentiše zemlju ka Moskvi, pokazuju dokumenta.

Potvrda da između lidera moldavske opozicije i Rusije postoji nit, dalo je i ministarstvo finansija SAD koje je u sredu uvelo sankcije višestrukim ruskim ili moldavskim organizacijama i pojedincima, uključujući Šora, rekavši da on „koordinira sa predstavnicima drugih oligarha stvaranjem političkih nemira u Moldaviji“ uz podršku Rusije, kao i da je u junu radio na potkopavanju nastojanja Moldavije da se pridruži Evropskoj uniji.

Propagiranje ovog narativa omogućilo mu je i to što je upravljao glavnim proruskim TV kanalima u Moldaviji kojima zvanično rukovodi njegov blizak saradnik.

Uz to, FSB je poslao tim ruskih političkih stratega da savetuju Šorovu stranku. Njegova stranka je trebalo da se pozicionira kao partija „konkretne akcije“, populistička „u pravom smislu te reči“, stranka koja „menja živote ljudi na bolje“, napisali su ruski stratezi iz FSB-a u dokumentu u koje je pregledao Vašington post imao uvid.

Foto: Shutterstock

Ipak, Šor negira da je ikada dobio podršku od Moskve, uključujući i bezbednosne službe.

„Mi smo apsolutno nezavisna partija koja brani samo poziciju građana Moldavije. Američke sankcije koje su uvedene meni predstavljaju „pobedu“ koja je pokazala da se predsednica Moldavije „stvarno plaši protesta, shvatajući da su joj dani odbrojani i da ćemo je zbaciti“, rekao je Šor.

Ruski gas- nepremostiva prepreka

Pored ogromne podrške obaveštajnih službi, Šoru „na ruku“ ide još jedna stvar. Moldavija je posebno podložna ruskom pritisku jer je gotovo potpuno zavisna od ruskog gasa.

Više od petostruko povećanje cena gasa ove godine teško je pogodilo njeno stanovništvo od 2,5 miliona ljudi, a računi za energiju sada iznose više od 60 odsto prosečnih životnih troškova Moldavaca.

Foto: N1

Gasprom, ruska kompanija koja ima monopol nad prirodnim gasom, a koju kontroliše država, smanjio je isporuke Moldaviji za 30 odsto ovog meseca i preti daljim smanjenjem u novembru.

Ruski vazdušni napadi usmereni na energetsku infrastrukturu Ukrajine dodatno povećavaju pritisak. Ukrajina je snabdevala 30 odsto električne energije Moldavije, ali bombardovanje ukrajinskih elektrana znači da Moldavija mora da se okrene Rumuniji, što dosta komplikuje situaciju.

Pored toga, Pridnjestrovlje, enklava koju su okupirale ruske trupe koja kontroliše elektranu koja snabdeva preostalih 70 odsto potreba za električnom energijom, ove nedelje je saopštila da će naglo smanjiti te količine zbog smanjenja snabdevanja gasom Gasproma, ostavljajući moldavske vlasti da se očajnički muče da nadoknadi deficit.

„Svaka bomba koja padne na ukrajinsku elektranu je bomba koja pada i na moldavsko snabdevanje električnom energijom“, rekao je Niku Popesku, ministar spoljnih poslova Moldavije.

Pročitajte još:

Upravo zbog toga, zvaničnici strahuju da bi protesti koje je organizovao Šor, iako su za sada relativno mali, mogli da eskaliraju kada dođe zima i da bi energetska kriza mogla da se iskoristi za rušenje vlade.

Dva najjača ruska alata – gas i korupcija

Dokumenti pružaju i redak uvid u mračni svet ruskih uticajnih operacija u Moldaviji i dvostrukih instrumenata prirodnog gasa i nezakonitog finansiranja kojima Kremlj ovde raspolaže.

„Rusi su veoma dobri u izvozu dve stvari: jednu, energiju, a drugu, korupciju“, rekao je visoki moldavski bezbednosni zvaničnik, koji je, kao i neki drugi, govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Za prvu stvar je od 2016. godine zadužen Dmitrij Miljutin, general u FSB-a koji je zamenik načelnika Odeljenja za operativne informacije.

Foto: Shutterstock

Većinu svog vremena na toj funkciji, Miljutin je radio preko Igora Čajke, ruskog biznismena koji je sin bivšeg ruskog generalnog tužioca. Čajka je ambasador u Moldaviji poslovnog udruženja Delovaia Rossiia povezanog sa Kremljem.

Ukrajinsko ministarstvo finansija je saopštilo da je ruska vlada je koristila Čajkine „kompanije kao paravan za usmeravanje novca političkim partijama koje sarađuju u Moldaviji.

Neka od ovih nezakonitih sredstava za kampanju bila su namenjena za mito i izborne prevare.

Miljutin je komunicirao sa Čajkom više od 6.000 puta u periodu od decembra 2020. do juna 2022. godine, prema dokumentima ukrajinske obaveštajne službe.

Ipak, ništa od ovoga nije pomoglo u rušenju političke prevlasti Maje Sandu, ali svakako postoji bojazan da će sada u trenucima kada dolazi jedna od najnepovoljnijih zima ikada, beskrupulozne strategije uroditi plodom.

BONUS VIDEO Mesto pada ruskog aviona i ispovesti stanara iz razrušene zgrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar