Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

U trenutku kada ruski lider Vladimir Putin proslavlja svoj 70. godina, njegove trupe se na ukrajinskom frontu nalaze pred slomom. Primorani na povlačenje iz sebe ostavljaju ukrajinskim snagama sve "na izvolte".

Preciznije, više od 400 tenkova, 600 oklopnih vozila i 44 višecevna raketna sistema zarobljena ostavljena su na frontu, piše Dejli Mejl.

To znači da je Rusija postala najveći dobavljač oružja Ukrajini – nadmašujući sve ostale saveznike zajedno.

Sada te tenkove, vozila, topove, haubice, granate, i svo ostalo oružje koriste ukrajinske trupe dok preuzimaju delove istočnog regiona Donjeck, uključujući Liman, i probijaju se dalje na istok, u obližnji Lugansk.

Pročitajte još:

Oteta ruska oprema se nalazi i u više nego dobrom stanju i može da se koristi istog trenutka kada se „pokupi“. Uz to, i od one oštećene opreme mogu da se izvuku delovi, koji mogu da posluže.

To je mešavina moderne opreme koja može da se koristi prilično učinkovito, ali ima i stvari koje su za muzej“, rekao je za Vol strit žurnal Jakub Janovski.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Najnaprednije rusko oklopno oružje Ukrajina je zarobila kod Izjuma u regionu Harkova. U ro spadaju tenkovi T-90 i borbenih vozila BTR-82 s automatskim topovima.

Jedan ukrajinski bataljon zaplenio je čak 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giatsint, kalibra 152 milimetara, nakon prošlomesečnog osvajanja Izjuma.

„Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima“, rekao je za institut za rat zamenik načelnika glavnog štaba Ruslan Andrijko i dodao da je njegova „četa“ ušla u rat kao pešadijska, a da se polako pretvara u mehaničku.

Za razliku od Rusije, američka i evropska pomoć bila je usmerena na slanje Ukrajini preciznog topništva, poput HIMARS-a. To oružje bilo je od odlučujuće pomoći Kijevu, nakon što je Ukrajini u svibnju ponestalo zaliha topničkih granata.

Sada Ukrajinci sastavljaju novi popis oružja za zimske uslove, a u prelaznom periodu će im svakako pomoći ono koje su im „na poklon“ dali Rusi.

BONUS VIDEO Proglašeni dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide u Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar