Mohamed bin Salman, Vladimir Putin Foto: BANDAR AL-JALOUD/Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs, SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREM/EPA-EFE

U trenutku kada su svetski lideri odlučili da oproste "nestašluke" saudijskom prestolonasledniku, a od skora i premijeru Mohamedu bin Salmanu, ovaj vladar učinio je nešto neočekivano - sastao se najomrženijim vladarom na svetu, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Iako na prvi pogled ovo može delovati kao bezazlena stvar, ali se u srži krije problem koji preti da parališe Evropsku uniju.

Ovakav susret nije zapravo nije neočekivan, jer ova dvojica vladara de fakto imaju mnogo toga zajedničkog.

Pre svega, obojica su započeli ratove u susednim zemljama, imaju značajnu vlast nad energetskim tržištima, poznati su po tome da ne trpe suprotstavljanje i da žude za tim da ostanu upamćeni u istoriji.

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ali, nisu samo sličnosti ono što vezuje Putina i Salmana – njih dvojica dele i zajedničke interese. Naime, njihove zemlje će verovatno nastojati da podignu cene nafte smanjenjem globalne ponude za jedan do dva miliona barela dnevno, piše Gardijan.

Takav potez bi itekako uticao na čitav svet, pogotovo sada kada se približava hladna zima, na koju nas često upozoravaju.

Još jedan znak produbljivanja veze između Putina  i Salmana je to što su saudijske diplomate obezbedile oslobađanje međunarodnih zatvorenika, uključujući petoro Britanaca, zarobljenih tokom borbi u Ukrajini.

Ovo je zapravo, po mišljenju analitičara, bio ustupak Putina princu koji mu je omogućio da na trenutak zablista na svetskoj sceni.

Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

„Ovo je Putinov poklon saudijskom premijeru. Ruski „car“ je želeo da se to dogodi, i želeo je da izgleda kao da su Saudijci zaslužni za to“, rekao je anonimni analitičar za Gardijan.

Obojicu je poslednjih meseci dodatno ujedinila i otpornost prema američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, čija je administracija dovela do naoružavanja ukrajinske vojske i primorala rusku vojsku na niz ponižavajućih povlačenja.

Pročitajte još:

Naime, iako je saudijskom prestolonasledniku bila pružena prilika da „okaje grehe“ zbog ubistva saudijskog disidenta i novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, zbog kojih je bio pod strogim sankcijama četiri godine, Bin Salman je odlučio da se još jednom poigra sa Zapadom.

On je praktično naterao Bajdena da sredinom jula dođe u ovu arapsku zemlju „pognute glave“ i iz nje ode praznih ruku, tačnije bez rešenja za gorući problem snabdevanja gasom i naftom tokom zime.

Kako smatraju analitičari, Putin je zbog ovakvog postupanja saudijskog princa, ali i moćnih energenata koju ova zemlja ima u poseduje količinama, zaključio da bi ovaj lider mogao da bude njegov saveznik u novom svetskom poretku koji želi da napravi.

Putin idol saudijskog princa?

Analitičari ukazuju na to i da ljubav između ove dvojice lidera traje godinama. Naime, Bin Salaman godinama unazad oponaša način vladanja ruskog lidera.

Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Putinovo suzbijanje neistomišljenika bio je „ključ“ koji je kopirao i saudijski princ jer je samo nastajanje saudijske policijske države – izgrađeno na arapskim nacionalističkim temeljima koja je obezbeđena kontrolom neistomišljenika, procvatom moći oligarha i konsolidacijom baze moći.

Prećutna podrška

Uz to, „prećutna podrška“ postaje očigledna i ako se u obzir uzme to da Saudijska Arabija za ovih skoro osam meseci Putinove invazije na Ukrajinu nije osudila rat, niti je Rusija ikada osudila na invaziju Saudijske Arabije na Jemen koja se dešava tokom poslednjih pet godina.

Šta više, u proteklom periodu bilo je više naznaka da se zapravo saudijski princ ugleda na Putinove poteze.

O tome svedoči i događaj iz 2016. godine, kada je saudijski prestolonaslednik bio na poziciji zamenika ministra odbrane. Naime, Bin Salman je tada pozvao britanske diplomate i tokom čitavog sastanka ih zapitkivao o strategijama Putina.

Zbog toga su britanski obaveštajci nakon sastanka komentarisali kako je više nego očigledno da je Putin njegov idol.

BONUS VIDEO Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare