Foto: REUTERS/Akhtar Soomro

Zbog kvara na prenosnoj elektroenergetskoj mreži večeras je čitav Pakistan ostao u mraku, a zvaničnici su pozvali građane da ostanu mirni i najavili da će kvar biti otklonjen do nedelje ujutro. Abid Kaium Suleri, ekonomski savetnik Kana, objavio je na Tviteru da je došlo do kvara prenosa mreže od 500 kilovata, mada nije objasni kako.

„Nestanak električne energije u čitavoj zemlji prouzrokovan je naglim padom frekvencije u prenosnom sistemu“, napisao je ministar energetike Omar Ajub Kan na svom tviter nalogu, prenosi Rojters.

Dodao je da stručne ekipe pokušavaju da utvrde zbog čega je došlo do pada frekvencije, a građane je pozvao da ne paniče.

Iz vlade je saopšteno da bi Islamabad mogao da dobije struju za oko tri sata, a do jutra bi snabdevanje električnom energijom trebalo da bude normalizovano u celoj zemlji.

Pakistanci su uskoro podelili slike svojih zatamnjenih gradova i sela, sa zvezdanim noćnim nebom, jasno vidljivim bez uobičajenog zagađenja vidljivog pod veštačkim osvetljenjem.

Abid Kaium Suleri, ekonomski savetnik Kana, objavio je na Tviteru da je došlo do kvara prenosa mreže od 500 kilovata, mada nije objasni kako. Naveo je da je za to mogla biti odgovorna magla ili „problem usisavanja” iz hidroelektrane na brani Tarbela.

U strujnoj mreži kontinentalne Evrope u petak posle podne došlo je do pada frekvencije, što je moglo da izazove nestanak struje u celoj Evropi. Uzrok pada frekvencije još uvek nije utvrđen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar